A 40-es, 50-es hazai lakosság, vagyis a jelenlegi X generáció alig fele rendelkezik megtakarítással időskorára, miközben közel 80%-uk szinte biztos abban, hogy a nyugdíja nem lesz elég a megélhetésre – mutat rá a Generali Biztosító X generációs magyarok körében végzett reprezentatív kutatása.

A X generáció jellemzői

A korosztály nagy része az időskori elszegényedéstől tart leginkább, de jövőbeli egészségi állapotuk kapcsán sem túl derűlátóak. Ragaszkodnak a függetlenségükhöz és mindenképpen

tehermentesíteni szeretnék gyermekeiket a gondozásukkal kapcsolatos későbbi nehézségektől,

ugyanakkor a tudatos tervezés hiánya és az ellátórendszerbe vetett alacsony szintű bizalom bizonytalanná teszik számukra a jövőt. Mi lesz veled, X generáció?

Ha te is tanácstalan vagy, aggódva tekintesz a jövőbe, érdekelnek a megtakarítási lehetőségek és kíváncsi vagy a Generali Biztosító ajánlataira, töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy kollégáink mihamarabb felvehessék veled a kapcsolatot! Akár nyugdíjbiztosításban, akár életbiztosításban gondolkodsz, segítünk megtalálni a számodra megfelelő öngondoskodási módot.

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


A X generáció Magyarországon

Hazánk legnépesebb nemzedéke, a mintegy 2,5 millió főt számláló X generáció anyagi helyzetéről, megtakarításairól, valamint az idősgondozással és saját nyugdíjas korukkal kapcsolatos hiedelmeiről készített átfogó kutatást a Generali.1

A mai 40-56 éves magyarok körében végzett reprezentatív felmérésből kiderült, hogy nem hiába hívjuk ezt a korosztályt szendvicsgenerációnak:

egyik oldalról a többnyire 30-as éveikben önállósodó gyermekeiket támogatják,
másrészről pedig nyugdíjas szüleik és szeretteik gondozása is a nyakukba szakad.

Miközben egyre inkább aggódnak saját jövőjük miatt is. Beszédes, hogy a témában feltett számos kulcskérdésnél a nagyfokú bizonytalanságra utaló „nem tudom” válaszopció volt a legnépszerűbb, ami arra utal, hogy bár ez a korosztály egyre közelebb kerül a nyugdíjba vonuláshoz, későbbi körülményeikre sokszor nem gondolnak, főleg

nem tesznek lépéseket az élhető időskor érdekében.

Félelmek, bizonytalanság és család

Saját bőrén tapasztalva az idősgondozással járó kihívásokat, az X generáció minél önállóbb nyugdíjas éveket képzel el magának, mástól érkező anyagi támogatásra a megkérdezettek nagy része egyáltalán nem támaszkodna. Ennek nagyban ellentmond, hogy

39%-uk elsősorban az időskori elszegényedéstől retteg.

ezt pedig szorosan követi az egészségi állapot romlása, amely természetesen szintén jelentősen befolyásolja azt, mennyire is lehetnek függetlenek nyugdíjas éveikben.

Nyugdíj célú megtakarítás 55 éves kor felett

Miközben számos témában bizonytalanság jellemzi a 40-es, 50-es magyarokat, más területeken meglehetősen határozott véleménnyel rendelkeznek:

a válaszadók több mint 48%-a nem tartja színvonalasnak az állami idősgondozást,
a közegészségügyi ellátást pedig 58%-uk ítéli elégtelennek.

Az X generációs magyarok és gyermekeik

Ebből adódik, hogy hiába szeretnének minél kevesebb terhet helyezni utódaik vállára időskorukban, az X generációs magyarok mégis a szűk családi körükre számítanak leginkább. Itt viszont természetesen jelentős különbségek mutatkoznak a gyermekes és gyermektelen megkérdezettek között.

2050-ből üzenjük jelenkori önmagunknak: Készüljetek!

A legalább egy gyermeket nevelő válaszadók 57%-a nyilatkozott úgy, hogy idős korában elsősorban a családjától vár majd segítséget. A gyermektelenek 37%-a szerint viszont ők csak önmagukra hagyatkozhatnak majd nyugdíjas éveikben. Úgy tűnik tehát, hogy végső soron az elképzelésekkel ellentétben továbbra is a családra hárul a legnagyobb teher az idősgondozásban, mert

az állami ellátórendszerben kevésbé bízik a korosztály.

Ha pedig nincs gyermekük, nincs aki átvegye az idősek ellátásával kapcsolatos feladatokat.

Hogyan spórol az X generáció?

A Generali felmérése arra is rámutatott, hogy – elsősorban a társadalmi berögződések miatt – az X generáció számára teljesen magától értetődő, hogy szüleiket az otthonukban ápolják, 12%-uk így is tesz. Saját jövőjük kapcsán szintén a személyi gondozást (40%), illetve az otthoni szakápolást (31%) választanák, 28%-uk pedig az idősek otthonában történő elhelyezéstől sem zárkózik el.

Igények és elképzelések tehát ezen a téren is vannak, miközben

a válaszadók 45%-a rendelkezik csak megtakarítással a nyugdíjas évekre,

ráadásul a legjobb anyagi helyzetben lévő X-esek ötöde annak ellenére nem tesz félre, hogy egyébként megengedhetné magának.

Nem vagyunk felkészülve a tartós betegségekre, halálesetekre

Nem bíznak az állami ellátórendszerekben

A kutatási eredmények tanúsága szerint a mai 40-es, 50-es magyarok tehát

nem bíznak az állami ellátórendszerekben,
nem szeretnék terhelni gyermekeiket, de
alig tesznek félre, vagy alakítanak ki konkrét terveket a nyugodt nyugdíjas éveik biztosítása érdekében.

Mi lesz így az X generációval? “Nagyon fontos megállapításokat és tanulságokat tárt fel a kutatásunk, és hűen tükröződik benne, hogy valóban egy nagyon speciális helyzetben lévő generációról beszélünk. Egyrészről a szocializmusban nőttek fel, ahol teljesen természetes volt az állam gondoskodó szerepe az élet minden területén, a rendszerváltással azonban egy sokkal bizonytalanabb környezetben találták magukat.

Közös érdekünk, hogy tudatosítsuk ebben a nyugdíj felé közelítő korosztályban az öngondoskodás fontosságát, és konkrét, egyszerűen igénybe vehető alternatívákat, megtakarítási és nyugdíjbiztosítási formákat mutassunk nekik” – mondja Schaub Erika, a Generali Biztosító Zrt. személybiztosításokért felelős igazgatósági tagja.

1. “X-ek, egy generáció préshelyzetben” című kutatást a Generali Biztosító Zrt. megbízásából készítette a Milestone Solutions Lab 2020-ban. A kutatásban egy 60 fős fókuszcsoportos és egy 600 fős reprezentatív mintát használtak.

The post X generáció: hogyan készüljünk a nyugdíjas évekre? appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés