A tavaszi hosszú hétvégék és a húsvéti ünnep időszaka mindig népszerű időpont az utazásra: a legtöbben barátaikat vagy a családjukat látogatják meg, vagy éppen jól megérdemelt pihenésüket töltik valahol. Manapság utazáskor is rengeteg értéktárgyat viszünk magunkkal: fényképezőgépet, hogy megörökíthessük az emlékezetes pillanatokat, okostelefont, hogy mindig kapcsolatban legyünk a külvilággal, vagy akár laptopot is, hogy dolgozzunk, vagy hogy ne kelljen nélkülöznünk kedvenc sorozatainkat. És persze nem szabad elfeledkeznünk a rokonoknak és a szeretteinknek vásárolt ajándékokról sem, amelyek szintén a poggyászba kerülnek.

Sajnos az értéktárgyakkal való utazás gyakran a tolvajok célkeresztjébe helyezi az embert. Az alábbiakban számos ötletet találsz értékeid védelmére az úton. Érdemes megfontolnod egy utasbiztosítás megkötését is, így bármi történjék, biztonságban tudhatod magad, és stresszmentesen élvezheted a pihenést.

Biztonsági intézkedések indulás előtt

A kihagyhatatlan éttermek és szuper látnivalók keresgélése előtt nézz utána annak is, hogy van-e a környékbeli tolvajoknak valamilyen bevett szokása. Ilyen lehet például az, hogy ingyen karkötőt osztogatnak, hogy eltereljék a figyelmedet, miközben kizsebelnek. Mások rendőrnek öltöznek, és felszólítanak az útleveled bemutatására. Ha tudod, mire számíthatsz, nem fogsz bedőlni az ehhez hasonló trükköknek.

Vásárolj egy övtáskát, vagy egy vállon átvethető oldaltáskát, és tartsd közel magadhoz az értékeidet, miközben felfedezed az úti célodat – most egyébként is nagyon divatosak, így gyorsan megtalálhatod a neked tetsző darabot. Ha rendelkezel utasbiztosítással, vagy bármilyen más fontos utazási dokumentummal, készíts az iratokról egy másolatot és inkább azt vidd magaddal napközben, az eredetit pedig érdemes lehet elzárni a hotelben. Így ha elesleg ellopják a táskádat az utcán, haza tudsz majd utazni. A dokumentumokat lefotózva, vagy beszkennelve is ajánlott feltölteni egy felhőalapú tárhelyre, hogy mindig azonnal hozzáférhetők legyenek.

Mire kell figyelni útközben?

Ha tömegszálláson szállsz meg, csomagolj be egy lakatot is a táskáid lezárásához, vagy vegyél igénybe egy zárható szekrényt. Ha lehet, számzárasat kérj, hogy ne veszíthesd el a kulcsot. Körültekintően nyitogasd a szekrényed, hogy ne lássák meg a kódodat és a benne lévő holmikat sem. A legjobb, ha TSA-lakatot vásárolsz, ha esetleg ki akarják nyitni a táskáidat egy biztonsági ellenőrzés során.

Persze az is megfelelő lehet, ha beépített számzáras poggyászt használsz. A kisebb értékeket, például az útleveledet és a pénztárcádat a szálláson lehetőség szerint széfben tartsd.

Bárhol is jársz, mindig legyél tisztában azzal, hol vannak a holmijaid, ha pedig távozol valahonnan, mindig nézz körül, nehogy ott felejts egy értéktárgyat! Sokkal egyszerűbb pótolni egy elhagyott sapkát, mint egy drága okostelefont.

Próbálj meg diszkréten öltözni, és ne viselj nyilvánvalóan drága ruhákat és ékszereket, hiszen ez egyértelmű jel a tolvajok számára, hogy értékes holmik vannak nálad.

A készpénzt és a bankkártyákat tartsd egymástól elkülönítve, és oszd el őket több pénztárcában és táskában, hiszen így kevesebb eséllyel lopják el az összes pénzedet egyszerre. Minimalizáld a magadnál tartott készpénz mennyiségét! Ebben egy több pénznemet kezelő bankkártya is segíthet, például a Transferwise-tól. Mivel ez a kártya egy alkalmazáson keresztül is kezelhető, könnyedén le tudod tiltani és újat kérhetsz helyette, ha esetleg ellopják.

Hogyan védhetem az értékeimet?

Egész napos felfedező körutat tervezel? Érdemes lehet befektetned egy lopás elleni védelemmel felszerelt hátizsákba. Persze egy cipzáras táska is megteszi, lényeg, hogy mindig tartsd magadon. Zsúfolt turistalátványosságoknál különösen figyelj az értékeidre, és semmit ne tegyél olyan zsebbe, ahonnan könnyen kiemelhető.

Ha a zsebesek körében népszerű helyen jársz, akár egy üres pénztárcát is berakhatsz a zsebedbe, amivel elterelheted a figyelmet a táskádban lapuló valódi pénztárcádról.

Ha étterembe vagy kocsmába mész, tekerd a szék lába köré a táskád pántját, így nem lehet csak úgy felkapni. Ha pedig aludni tervezel utazás közben, kösd magadhoz a táskád, és a telefonodat se a kezedben tartsd. A metrón és a buszon kerüld a telefonozást az ajtók közelében, különösen, ha gyakran nyílnak, mert nagyon könnyen kikaphatják a kezedből és leugorhatnak vele. Végső tanácsként pedig ha drága fényképezőgéppel örökíted meg a lenyűgöző látványosságokat, tedd el, amikor nem használod, és ne a nyakadban vagy a válladon tartsd. Így sokkal kisebb eséllyel vetnek rád szemet a tolvajok az utcán.

Utazást tervezel?

A családoddal, a barátaiddal, vagy talán egyedül indulsz útnak? Ez lesz az első utazásod a szülők nélkül? Ha még nem választottál úti célt, van néhány ötletünk. Lehet, hogy minden út Rómába vezet, de ha kicsit távolabbra is ellátogatnál, ne is állj meg Bangkokig!

Bejelentkezés