Mi is az az önkéntes nyugdíjpénztár, és miért érdemes taggá válnod? Íme 6 érv, amiket számításba vehetsz, ha gondolkozol a nyugdíjpénztári tagságon. 

Mi is az az önkéntes nyugdíjpénztár?

A nyugdíjpénztár a banki folyószámlához hasonlóan egyéni nyugdíjszámlát vezet tagjai részére, ahol jóváírja a havi befizetésekből az egyéni nyugdíjszámlára jutó részt.

Az egyéni nyugdíjszámlán lévő összeget a pénztár a jóváírást követően befekteti a tag által választott portfólióba, és az elért hozam a tag számláján jóváírásra kerül. Az így összegyűjtött megtakarítás anyagi biztonságot adhat a nyugdíjas éveidre.

1. Adókedvezmény

A pénztártagok az egyéni, és a munkáltató által teljesített rendszeres vagy eseti tagdíjbefizetéseikre a munkáltató támogatások összege után 20% adókedvezményt vehetnek igénybe.

Ennek a mértéke éves szinten maximum 150.000 Ft lehet 

(az önkéntes pénztárakra és a NYESZ-re együtt érvényes ez a limit). A visszaigényelt adókedvezmény az egyéni nyugdíjszámlán 100%-ban (költség levonás nélkül) jóváírásra kerül. Az önkéntes pénztárakra és a nyugdíjbiztosításra igénybevehető adókedvezmény együtt 280.000 Ft lehet évente.

2. Portfólió választási lehetőség

A pénztár által kínált befektetési portfóliók közül mindenki megtalálhatja a hozamelvárásának és a kockázatvállalási hajlandóságának leginkább megfelelőt.

3. Kiemelkedő hozamok

Részletes információk a hozamokról ITT

A nyugdíjpénztári egyéni számlán lévő összeget a pénztár vagyonkezelője – jogszabály által szabályozott módon – befekteti, az elért hozamokat a pénztár a tag számláján negyedévente jóváírja. Az elért hozamok mentesek a kamatadó alól.

4. Rugalmas

A vállalt havi tagdíj bármikor változtatható, és lehetőség van eseti befizetésre is. Már havi 8.000 Ft-al is elindítható.

5. 10 év tagsági jogviszony után már felhasználható

A belépéstől számított 10 év letelte után a megtakarítások hozama adó- és járulékmentesen felvehető, valamint az aktuális számlaegyenleg 50%-a banki hitelfedezetként felhasználható.

6. Kedvezményezett jelölhető

A tag halála esetén a törvényes örökös vagy a tag által megjelölt kedvezményezett részére (adó- és illetékmentesen) kerül kifizetésre a megtakarítás. Kedvezményezett jelölés esetén nem kell megvárni a hagyatéki eljárás végét sem.

A Generali Önkéntes Nyugdíjpénztár segítségével tudatosan felkészülhetsz a leendő nyugdíjas évek anyagi kihívásaira! Fiatalként sem érdemes halogatni a belépést: minél előbb elkezded a megtakarítást, annál nagyobb összeg gyűlhet össze, akár kisebb havi befizetések segítségével is.

The post 6 érv, amiért érdemes önkéntes nyugdíjpénztári taggá válnod! appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés