Míg 2022 nyarán az aszály okozott jelentős problémákat hazánkban, idén a kiszámíthatatlan időjárás, a heves szélviharok és esőzések jellemezték 2023 nyarát. A MABISZ legfrissebb adatai szerint évtizedes rekordot döntöttek meg az idei viharszezon kárkifizetései, a biztosítótársaságok közel másfélszer annyit fizettek ki, mint 2021-ben, az eddigi csúcstartó évben.

Viharkár: több, mint 26 ezer bejelentés érkezett

A Generali Biztosítóhoz a 2023. május 1-augusztus 31. közötti időszakban több, mint 26 ezer kárbejelentés érkezett. A villámcsapások is komoly gondot okoztak az idei szezonban – a villámcsapások másodlagos hatásainak tekintetében a 2023-as esetek száma már most meghaladta a tavalyi évét.

Pest, Budapest és Baranya vármegyék voltak idén a leginkább kitettek a viharoknak.

A Generali Biztosító adatai szerint a 2023.05.01-2023.08.31. közötti időszakban az egyéni és társasházakkal kapcsolatos vihar, felhőszakadás, jégverés és tető beázásra vonatkozó

kárbejelentések száma több, mint 26.000 volt, 4 milliárd Forintos kárkifizetéssel.

Viharkár: a villámcsapások is komoly károkat okoztak

A villámcsapásokkal kapcsolatos károk is komoly problémákat okoztak ebben az időszakban: míg tavaly a teljes évben a villámcsapáskárok száma 137 volt, idén az augusztus 31-ig terjedő időszakban ez a szám elérte a 95-öt. A villámcsapásokkal kapcsolatos másodlagos károk száma viszont már meghaladta a tavalyi évét:

a 2022-es teljes éves adat 4020 kárbejelentése idén augusztus 31-ig 4486-ra emelkedett.

Idén a “legviharosabb” nap augusztus 5-e volt – emiatt néhány nap alatt több, mint 7000 kárbejelentés érkezett a Generali Biztosítóhoz.

A nyári időszakban a korábbi évekhez képest a viharkárok voltak a leggyakoribbak, a leginkább érintett város Budapest, illetve Pest és Baranya vármegyék voltak.

Hogyan előzhetjük meg a károkat?

A legfontosabb, hogy rendszeresen tájékozódjunk az aktuális időjárásról.

Ha erős szél várható, az első dolgunk az legyen, hogy bezárjuk az ablakokat

és védett helyre visszük a szabadban lévő vagyontárgyainkat, autóval pedig, ha lehet, ne parkoljunk fa alá.

Ha vihar is várható, érdemes áramtalanítani elektromos eszközeinket: a villámvédelemmel ellátott elosztók is megoldást jelenthetnek, de tartsuk szem előtt, hogy egy közeli villámlás még így is kárt tehet az eszközeinkben a telefon-, internet- vagy tévékábel-csatlakozáson keresztül.

Ha kertes házban lakunk, mindig tartsuk tisztán az épület ereszeit és csatornáit, hogy a lezúduló csapadékot megfelelően el tudják vezetni.

Legfontosabb teendők viharkár esetén

Nézzünk körbe alaposan, hogy hol okozott kárt a vihar!
Készítünk fotókat az okozott károkról!
Ha tudjuk, szüntessük meg a balesetveszélyes állapotot! Ha szükséges, kérjük szakember segítségét!
Ha lehet, kezdjük meg a károk enyhítését, például:

ha a vihar megbontotta a tetőt, használjunk ideiglenes fóliatakarást,
ha elöntötte a víz a pincét, ki lehet szivattyúztatni,
a félig letört, veszélyes faágakat érdemes levágatni,
meg lehet kezdeni az elázott bútorok szárítását,
a sérült eszközöket tegyük biztonságos helyre, hogy szükség esetén bevizsgáltathassuk azokat.

Emellett nem csak arra fontos figyelmet fordítani, hogy

legyen biztosításunk az ingatlanon,

de arra is, hogy ne váljunk alulbiztosítottakká – lehetőleg évente aktualizáljuk biztosítási szerződéseinket. Ez különösen ajánlott az ingatlanunk esetleges fejlesztését, korszerűsítését, ingóságaink gyarapodását követően, hogy megfelelő biztosítási fedezettel rendelkezzünk. Az egyre kiszámíthatatlanabb természeti katasztrófák és a folyamatosan emelkedő építőipari költségek ugyanis egyre magasabb átlagos kárkifizetéseket eredményeznek, alulbiztosítottság esetén azonban a kifizetett kárösszeg nem fogja fedezni a javítás, újjáépítés vagy újrabeszerzés költségeit.

Akár már a kárfelmérés napján a pénzünkhöz juthatunk

Ha mégis megtörtént a baj és kárunk keletkezett, akár

videós kárrendezéssel, egy okostelefon segítségével pár perc alatt rendezhető a kár.

Vagyonkároknál 5-7 perc, míg gépjárműkároknál 10-15 perc alatt megtörténhet a felmérés, és amennyiben a videóhívás alapján a kár rendezhető, a kárösszeg utalása is megtörténhet. Az azonnal indított kifizetés tehát már néhány percen belül a jogosult számláján lehet.

The post Viharkár: több, mint 26 ezer kárbejelentés érkezett appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés