Az elmúlt évek rávilágítottak arra, hogy sajnos bármikor tartogathat váratlan fordulatokat az élet. A világjárvány és a közelünkben dúló háború hatására sokan átértékelték a számukra fontos dolgokat, és nem túlzás kijelenteni, hogy az elmúlt évek történéseinek fényében egyre jobban vágyunk a biztos pontokra az életünkben. Az életbiztosítás pedig épp egy ilyen biztos pont lehet a mindennapokban. Az életbiztosításokról szóló cikksorozatunk első részében néhány fontos kérdést járunk körül a téma kapcsán.

Mi az a befektetési egységekhez kötött, azaz unit-linked biztosítás?

Egyrészt biztosítás, amely tartalmazhat személyre szabható élet-, egészség- és balesetbiztosítási elemeket, díjátvállalás szolgáltatásokat, például egészségkárosodás esetére, csonttörésre, kórházi tartózkodásra, égési sérülésre, meghatározott műtétekre, kiemelt kockázatú (nagyon súlyos) betegségekre.

Másrészt megtakarítás, mert a biztosító a biztosítási szerződés díjának befektetésre kerülő részét – megtakarítási díjrész – az ügyfél által kiválasztott, kockázatvállalási hajlandóságának megfelelő eszközalapokba fekteti.

Az egyes eszközalapok a befektetési politikájuknak megfelelő befektetési eszközökből például kötvényekből,

részvényekből,
befektetési jegyekből

állnak, melyeket a biztosító, illetve a biztosító által megbízott alapkezelő befektetési céllal kezel.

Az eszközalapok befektetési egységekre oszlanak, az ügyfelek egyéni részesedését az egyes eszközalapok által megtestesített vagyonból befektetési egységekben tartják számon. Az egyes szerződések a hozzájuk tartozó befektetési egységek árfolyamának változásán keresztül részesülnek a befektetési eredményből.

A választott eszközalapok köre az életbiztosítás időtartama alatt módosítható,

a befektetési egységek átcsoportosíthatóak, azaz átválthatóak egyik eszközalapból a másikba vagy akár a jövőbeli befizetések átirányíthatók, vagyis egyik eszközalap helyett másikba kerülnek úgy, hogy az addigi befizetések megmaradnak a korábbi eszközalap(ok)ban.

Ez a döntési szabadság azonban azt is jelenti, hogy a befektetési kockázatot is az ügyfél (a szerződő) viseli. A rendszeres vagy egyszeri befizetéseken felül van lehetőség eseti befizetésekre, amelyekhez akár külön befektetési portfólió is összeállítható.

Hiba: Kapcsolatfelvételi űrlap nem található.

Bejelentkezés