Ha albérletet keresel, ez már éppen elég stresszt okozhat neked. Amikor csak teheted, az ingatlan hirdetéseket bújod, egyeztetsz a lakásokkal kapcsolatban, vagy talán már fel is adtad a küzdelmet. Ha mégis olyan szerencsés vagy, hogy végre megtalálod azt az albérletet – aminek jó az elhelyezkedése, könnyen megközelíthető, jó állapotban van és még árban is megfelelő-, teljesen érthető, hogy ilyenkor csak arra tudsz gondolni, nehogy valaki más kivegye az álomlakásodat. Azonban, ha már biztosan tiéd az albérlet, és a részleteket is átbeszéltétek, akkor érdemes kitérnetek a lakásbiztosításra is.

Lakásbiztosítás albérletre: Fontosak a részletek

Aki már lakott albérletben, vagy esetleg most is abban él, sokszor hallja a bérbeadótól vagy az ingatlanostól, hogy „A lakás biztosítva van!” De tudjuk-e minden esetben, hogy ez mit is jelent?

Utánajárunk-e annak, hogy ez milyen biztosítás és mire vonatkozik?

A legtöbbször sajnos nem. Ha viszont a fenti mondatra alapozva nem beszéljük át alaposan, hogy pontosan mire is szól a biztosítás, könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhetünk egy betöréskor, vagy egy tűzkár esetén. Íme néhány fontos információ, ami hasznos lehet számodra is, ha lakásbiztosítást szeretnél kötni.

Lakásbiztosítás albérletre: Mire terjedhet ki a biztosításod és ki kötheti meg?

A teljeskörű lakásbiztosítás a lakóingatlan és a benne található ingóságaid biztosítását jelenti, azaz arra jó, hogy amennyiben az épületben és a vagyontárgyaidban kár keletkezik pl.:

földrengés,
tűz,
felhőszakadás,
vezetékes vízkár,
betöréses lopás miatt,

az az épület helyreállításának költségeit és a tárgyak pótlási költségeit fedezi – a kárkifizetés felső határa minden vagyontípus esetén a biztosításban rögzített biztosítási összegek.

Míg lakás bérlése esetén az épületet a lakóközösség biztosíthatja többlakásos épületbiztosítással, ha házat bérelsz, akkor azt valószínűleg a tulajdonos biztosítja teljes körű lakásbiztosítással.             

Teljes körű lakásbiztosításnál az ingóságbiztosítási rész védi a lakók ingóságait, így a bérlőkét is, ha a tulajdonos úgy kötötte meg a lakásbiztosítást, hogy az a bérlőkre is vonatkozzon. Ellenkező esetben fontos tudnod, hogy a biztosítás csak a bérbeadó saját ingóságaiban keletkezett károkra nyújt fedezetet. Ilyenkor a saját vagyontárgyaidat külön kell biztosítanod!

Jó hír, hogy lehetőség van arra, hogy a saját vagyontárgyaidra ingóságbiztosítást köss: azaz a lakásban található bútorokra, berendezési tárgyakra, személyes használati eszközökre, háztartási gépekre, dísztárgyakra stb.

Mivel ennél a biztosításnál te vagy az ügyfél (a szerződő, aki köti és fizeti a biztosítást), egy káreseménykor nem kell senkinek az engedélye vagy közbenjárása ahhoz, hogy a téged ért kárral kapcsolatban megkapd a biztosítási szolgáltatást.

Milyen összegű biztosítást célszerű kötnöd?

Erre könnyű a válasz.

Számold ki, hogy milyen értékű tárgyakat vittél be a lakásba, és ez legyen az alap.

Egyes biztosítók külön kérik megadni a bútorok, a berendezési tárgyak és a műszaki eszközök értékét, úgynevezett vagyoncsoportonként. Ha magaddal viszed a szüleidtől kapott festményt is, akkor annak az értékével is érdemes tisztában lenned.

Szóval írd össze a saját vagyontárgyaidat a lakásban, határozd meg, hogy azok milyen értéket képviselnek, és mennyibe kerülne, ha újra be kellene szerezned azokat, és erre kösd meg az ingóságbiztosításodat.

Lakásbiztosítás albérletre: Miért érdemes a Generalinál megkötnöd?

Erre is könnyű a válasz. Ha albérletbe költözöl, akkor a Házőrző Otthon- és Életmód Biztosításunkat keresd. Ennél a biztosításnál 4 lakásbiztosítási csomag közül is választhatsz (Top, Extra, Nívó, Mozaik).

Minden biztosításunk tartalmaz ún. alapkockázatokat – tűz, vihar, lopás, földrengés, árvíz, stb.-, melyeket kiegészíthetsz további kockázati fedezetekkel is, mint pl. okos eszközökre szóló Smart biztosítással vagy Garancia Smart plusz biztosítással.

Ha pedig többet szeretnél megtudni a fenti biztosításokról, vagy szeretnéd biztonságban tudni értékeidet, akkor keresd bizalommal kollégáinkat Házőrző otthon- és életmód-biztosításunkkal kapcsolatban. Szakembereink segítenek neked a megfelelő biztosítási módozat kiválasztásában, hogy a számodra fontos kockázatok szerepeljenek a lakásbiztosítási szerződésedben, hiszen biztosításaink személyre szabhatóak.

Lakásbiztosításodat már online is megkötheted a Generali weboldalán keresztül vagy töltsd ki az alábbi űrlapot, és kollégáink visszahívnak!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Mit jelent és miért fontos a biztosítás aktualizálása?  

Előfordul, hogy bővül a család, új lakó érkezik, újabb kiegészítő szolgáltatást szeretnél igénybe venni, vagy egyszerűen csak nagyértékű eszközt veszel a lakásba, pl egy új TV-t. Ekkor mit kell tenned? Aktualizáld a biztosításodat!

Egyeztess a biztosításközvetítőddel, ha úgy látod, hogy a vagyontárgyaid értéke meghaladja azt az összeget, amire biztosítottad őket. A Generalinál a lakásbiztosításod biztosítási összegei bármikor megtekinthetőek a MyGenerali online szerződéskezelőben.   

Mit kell tenned, ha kiköltözöl az albérletből?

Ha másik albérletbe költözöl, akkor jelezd a biztosítódnál, és megszűnik a biztosításod. Ezután megkötheted az új ingóság biztosításodat a következő albérletre, amennyiben az szükséges. Ha saját lakásba költözöl, akkor is keresd fel a biztosítódat, hogy megtalálhassátok a számodra legkedvezőbb biztosítást!

The post Milyen biztosítást köss, ha albérletbe költözöl? appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés