Elkezdődött a ballagási szezon, és manapság már egyáltalán nem meglepő, ha a nagy eseményen a rokonok ajándéka egy, a ballagó által vágyott okoseszköz, vagy legalábbis a megvásárláshoz adott anyagi hozzájárulás. Egy vadiúj, szuper kamerás telefon a nyár előtt igencsak feldobhatja a vakációt, ahogy egy új kütyü is sokat segíthet abban, hogy a gyerek lekösse magát a sokhetes nyári szünet alatt. Fontos azonban, hogy ne felejtsük el, milyen lényeges az okoseszközök biztosítása is. Az örömből ugyanis könnyen üröm lehet, ha a gyerek elejti a táblagépet, vagy éppen a kádba pottyan az új mobil. 

Okoseszközök biztosítása: egyre többen kötnek biztosítást

Mivel manapság már a legkisebbek is gyakran töltik az időt online játékok társaságában, az esély is egyre nő az eszközök sérülésére. A Generali Biztosító tavalyi adatai alapján csak a biztosítónál havonta több, mint ötszázan kötnek biztosítást okoseszközeikre a lakásbiztosításuk keretein belül, amire szükség is van: 2022-ben közel

1300 kütyüvel kapcsolatos kárbejelentés érkezett a társasághoz.

A telefont, a televíziót, a laptopot, a házimozi rendszert gyakran éri ügyetlenségből eredő töréskár, amelyre a Generali Házőrző otthon- és életmód biztosításához köthető Smart kiegészítő biztosítás kínál védelmet.

Mikor jön jól a Smart biztosítás?

Ha a táblagépedet véletlenül leejted és eltörik. Ha okostelefonodat véletlenül kimosod, vagy a házi kedvenc megrágja a laptopod. De akkor is jól jöhet, ha a plazma TV ledől és megrongálódik.

Töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy kollégáink felvehessék veled a kapcsolatot, és mihamarabb bebiztosíthatsd akár a ballagásra kapott okoseszközeidet!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Milyen eszközöket biztosíthatsz Smart kiegészítővel?

Mobiltelefon, okostelefon – a készülék 3 éves koráig
táblagép, laptop, netbook, notebook – a készülék 5 éves koráig
asztali számítógép – a készülék 5 éves koráig
LCD, LED, plazma televízió – a készülék 5 éves koráig
vagy házimozi rendszer – a készülék 5 éves koráig.

Tehát a legjellemzőbb, mobiltelefonokat, konzolokat, televíziókat és táblagépeket érintő töréskárokra külön is érdemes biztosítást kötni.

Okoseszközök biztosítása és kárbejelentés

A Generali Házőrző otthonbiztosítási termékük kiegészítő biztosításának bevezetése óta

több száz millió forint értékű kárbejelentés érkezett okoseszközök kapcsán.

A leggyakoribb káreseménynek pedig rendre a “kütyütörés” bizonyult.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy egy új okoseszköz vásárlásakor a termék hogyan kerül bele a lakásbiztosítás fedezetébe.

Az újonnan vásárolt okoseszközök -kamerák, mozgásérzékelők,- hubok – biztosítottak anélkül is, hogy módosítanánk a lakásra kötött szerződést. Ezek a tárgyak ugyanis nem tételenként szerepelnek a biztosításban, hanem vagyoncsoportonként, mint háztartási ingóság.

Alapvetően az új eszközökre csak az alapkockázatok káreseményei vonatkoznak, mint például

a tűz és a villámcsapás okozta károk,
vagy a betöréses lopás.

Arra érdemes figyelni, hogy ha nem módosítjuk a szerződést, alulbiztosítottság léphet fel, például az okoseszközök törésekor.

Amikor új szerződést kötünk, a 250 000 Forint feletti ingóságokat külön fel kell tüntetni az ajánlaton, 

viszont fontos hangsúlyozni, hogy ebben az esetben is csak az alapkockázatok biztosítottak.

Ha már van lakásbiztosításunk és új, nagyértékű okoseszköz vagyontárggyal gazdagodik a család, akkor érdemes módosítani a szerződést, így elkerülhetjük az alulbiztosítottságot.

Mindenkinél más a lélektani határ, de általánosságban azt javasolják a szakemberek, hogy a 100 000 forintot meghaladó értékű okoseszközöket már mindenképpen érdemes bevonni a biztosításba.

Ha pedig figyelembe vesszük, hogy az elmúlt időszak erőteljes áremelkedései a műszaki eszközöket sem kímélték, akkor láthatjuk, hogy ez az összeg már nem is számít különösebben magasnak.

A módosítással nem kell megvárni a biztosítási évfordulót sem.

Akár rögtön a vásárlás után lehet jelezni a biztosítónak a szándékot.

Hasznos kiegészítő minden okoseszköznek

Mivel egyre többen, és egyre gyakrabban vásárolunk elektronikai cikkeket otthonunkba, a piaci trendekre reagálva ma már speciális biztosítási kiegészítők érhetőek el, melyekkel teljes mértékben a saját igényeinkre és otthonunkra szabható megoldásokat kaphatunk.

Az okoseszközök kapcsán valóban hasznos kiegészítő opció a gyakori, törésből adódó károk biztosítása, ugyanakkor érdemes az egyéb háztartási eszközökre és műszaki cikkekre kiterjesztett garanciabiztosítást is kötni.

Ráadásul ebben az esetben nem kell készülékenként kiegészíteni lakásbiztosításunkat, hanem az otthonunkban található összes vagyontárgy megkaphatja a védelmet.

A Generalinál léteznek olyan kiegészítő biztosítások –  Garancia Plusz, Garancia Smart Plusz – amely mechanikai, elektromos vagy elektronikus meghibásodása esetén

a háztartási gépek, szórakoztató elektronikai eszközök esetén a termék 5 éves koráig,
számítástechnikai eszközök esetén 3,
mobiltelefonok esetén 2 éves korig megtéríti a biztosító a javítási költséget vagy a készülékcsere árát.

Azt még érdemes figyelni, hogy mivel sok olyan újabb okoskütyüt vagy elektronikai cikket használunk, melyekre nem is gondolunk vagyontárgyként, a sérülésük komoly anyagi veszteséggel járhat. Ilyenek például az e-book olvasók vagy a házimozi rendszerek, melyek szintén mindennapi társaink lettek, így az ő védelmükről is gondoskodni kell.

The post Okoseszköz ballagásra? Ne feledkezz meg biztosításáról sem! appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés