Bár idén egyelőre biztatóbb a csapadékhelyzet, mint tavaly ilyenkor, még mindig magas a kockázata, hogy aszályosra fordul az időjárás. Az aszály következtében tavaly a kukorica szenvedte el a legnagyobb kárt. Volt olyan kukoricatermelő, akinek 100 millió forintot meghaladó összeget térített a Generali Biztosító az elmúlt évben, de rengeteg 50-80 millió forintos kifizetésre is sor került. 

Mezőgazdasági károk ellen: növénybiztosítás

A Generali szakértője szerint a tavalyi szárazság okozta pusztítás súlyosan érintette a gazdákat, így idén

nőtt az érdeklődés az aszálykárok elleni biztosításra,

de az egyre szélsőségesebb időjárás miatt jég- és viharkockázatokra is mindenféleképpen javasolt biztosítást kötni.

Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán,

a gazdák összesen 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt.

Tulajdonképpen a Dunától keletre eső területek mindegyike jelentősen megszenvedte az aszályt, így a mezőgazdasági biztosítással foglalkozó társaságok mintegy 41 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek az aszálykár és a szélsőséges időjárás okozta egyéb károk enyhítésére, melyből a Generali Biztosító is kivette a részét.

Neked van már mezőgazdasági biztosításod? Érdekel a díjtámogatott növénybiztosítás? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és kollégáink hamarosan visszahívnak:

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Extrém károk, kiszámíthatatlan jövő

„2022-ben egyértelműen a kukoricaültetvényekben keletkezett a legnagyobb kár az extrém szárazság miatt, míg a második helyre a napraforgó került ezen a téren, de jelentős összegeket fizettünk ki a kalászosokra és a repcére is, utóbbiak azonban eltörpültek a kukoricakárok mellett. Volt olyan kukoricatermelő, akinek 100 millió forintot meghaladó összeget térített a Generali Biztosító az elmúlt évben, de rengeteg 50-80 millió forintos kifizetésre is sor került” – mondta el Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási területének vezetője.

Nem csoda tehát, hogy az aszálykárok elleni biztosításra idén érezhetően nőtt az érdeklődés a szakértő szerint. Ugyanakkor az időjárás sajnos hazánkban is egyre kiszámíthatatlanabb: tavaly az aszály volt a domináns kockázat, de emellett

több milliárdot fizettünk ki egyéb kockázatokra is, mint például jég és vihar károkra.

Nagyon nehéz így megjósolni, hogy idén milyen természeti csapásokkal kell számolni, mert bár jelenleg egyelőre biztatóbb a csapadékhelyzet, mint tavaly ilyenkor, még mindig magas a kockázata, hogy aszályosra fordul az időjárás.

A jelenlegi időjárás mellett a jég- és viharkockázatoknak is nagy az esélye – gondoljunk csak az elmúlt időszakok viharos erejű széllökéseire vagy a folyamatosan ingadozó hőmérsékletre. A szántóföldi növények esetén a most tapasztalható időjárás egyelőre nem okozott komoly problémát.

A gyümölcsösök esetén viszont a tavaszi fagykár esélye igen magas, hiszen több területen, több fajtánál már elkezdődött a virágzás. Ebben az időszakban nagyon érzékenyek a növények az éjszakai fagyokra, a mélyfekvésű területek különösen kitettek a fagyveszélynek – teszi hozzá Bordás Imre.

Díjtámogatott növénybiztosítás, tudatosabb gazdák

Jól látszik tehát, hogy a kiszámíthatatlan természeti jelenségekkel szembeni megfontolt és előrelátó védekezés egyre fontosabb. Nem véletlenül egyre népszerűbb a díjtámogatott növénybiztosítás, hiszen ebben az esetben a befizetendő összeg egy részét a jogszabályban meghatározott állami szerv visszatéríti a termelő részére.

A díjtámogatott növénybiztosítás mellett döntő gazdák akár a károkat leggyakrabban okozó természeti kockázatok mindegyikére köthetnek biztosítást, így őszi-, téli-, tavaszi

fagy,
tűz,
jég,
vihar,
aszály,
árvíz, illetve
felhőszakadás okozta veszteségekre is.

A támogatásokkal kapcsolatos legfrissebb információk a palyazat.gov.hu oldalon érhetők el.

„Az idei szezonban várakozásaink szerint tudatosabb hozzáállással jobban figyelnek majd arra a gazdák, hogy mely növényeket teszik „A” csomagba, illetve az aszálykockázatok kezelésére is nagyobb hangsúlyt fektetnek majd.  Azt javasoljuk, hogy legalább egy alapbiztosítást kössenek, mert a klímaváltozással az aszály szinte minden évben előfordulhat. Nagyon fontos, hogy a gazdálkodók pontosan ismerjék, hogy a szerződés mit tartalmaz, hogy mikor, mely kockázatnál, milyen feltételekkel térít a biztosító.

A díjtámogatott növénybiztosítás kötési időszaka május 31-ig tart, azt azonban fontos tudni, hogy az idei évtől változtatás történt: a kárenyhítő juttatás összegének megállapításánál csak az a mezőgazdasági biztosítás fogadható el, amelyet már az első káresemény bekövetkezése előtt megkötöttek. Ezért kiemelten javasoljuk mindenkinek, hogy időben kösse meg a növénybiztosítását – tanácsolja Bordás Imre, a Generali Biztosító mezőgazdasági biztosítási területének vezetője.

 

The post Mezőgazdasági károk: milliárdos károkat okozott az időjárás appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés