Ha autót veszünk vagy ingatlant vásárolunk, – mint a nagyobb értékű befektetéseinket általában – bebiztosítjuk. A napelemes rendszerek esetén ez azonban mindig nem így van, pedig a bekerülési költségek sok esetben egy autó árát is jelenthetik. De miért fontos a napelem biztosítás? Miért éri meg, ha elővigyázatosak vagyunk?

Érdekel a napelem biztosítás? Biztonságban tudnád fűtés-korszerűsítő eszközeid és a kiegészítő alkatrészeit? Töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy kollégáink segítségével mihamarabb megtalálhasd a számodra megfelelő megoldást!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Napelem, mint befektetés

A Best-Solar Kft. napelemes cég tulajdonosát kérdeztük arról, hogy mennyire jövedelmező megoldás napelemet telepíteni. Kérdésünkre válaszolva Tőkés Ernő elmondta, hogy a napelemes rendszerek általában 30, de akár 40 éves befektetések is lehetnek, amelyektől azt várjuk, hogy meghibásodás nélkül, megfelelő teljesítménnyel, az elvárt hozamot termeljék számunkra.

“Ez azonban csak optimális környezetben lehetséges – kivédve azokat az esetleges problémákat, amit még mi magunk sem láthatunk előre. Mivel csak kültéren, a szabad ég alatt üzemeltethetjük, nem védjük meg falakkal és tetővel, elemeit külön-külön vagyonvédelemmel sem biztosíthatjuk.”

Ezért szakértőink azt tanácsolják az ilyen helyzetek megoldására, hogy mindenki, aki napelemes rendszer telepítésében gondolkodik,

fontolja meg a kiegészítő, vagy más biztosításoktól független napelem biztosítás lehetőségét.

Tőkés Ernő szerint érdemes megvizsgálni biztosítási oldalról, hogy mik lehetnek azok a nem várt problémák, amelyekkel esetlegesen szembe kell nézni az évek során egy napelemes rendszer esetén.

Napelem biztosítás elemi károkra

A különböző tűzesetek, a villámcsapás, vagy más viharkárok, esetleg jégverés hatalmas károkat okozhat a napelemes rendszerben. Egy nagyobb jégeső akár teljesen össze is törheti a paneleket, ezzel pedig gyakorlatilag megsemmisítheti azt. 

Ha a hazánkban is egyre gyakoribbá váló felhőszakadásokra, jégesőkre gondolunk, könnyen megérthetjük, hogy a rendszer biztonságáért úgy teszünk a legtöbbet, ha legalább a legnagyobb vagy leggyakoribb károk ellen biztosítjuk.

A Generalinál a napelemek, napkollektorok az épület részeként mindazon kockázatra biztosítottak, amelyekre az épület is, például tűz, vihar, jégverés károk.

A biztosítási védelem a napelemekhez tartozó összes elemre kiterjed, például a napelem tartószerkezetére és az inverterre is.

Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy az épületre meghatározott biztosítási összegben szerepeljen a napelemek, napkollektorok értéke is, különben felléphet alulbiztosítottság.

Vagyon elleni támadás, lopás

Az elemi károkon túl előfordulhat, hogy valaki megrongálja a napelem valamelyik részét, esetleg a berendezés egy-egy elemét. De a lopással is érdemes számolni. Ilyen esetekben nemcsak az ellopott egységet kell újra megvásárolnunk, de a szerelés munkadíját is újra ki kell fizetnünk.

A Generalinál a napelemes rendszer vandalizmusra és lopás károkra a Házőrző biztosításhoz köthető Öko csomaggal biztosítható, ami a károk ellen a kiegészítő szolgáltatásban meghatározott összegig nyújt védelmet.

Napelemes rendszerben okozott törés károk

Nemcsak az időjárási tényezők okozhatnak károkat a rendszerben, hanem előfordulhatnak nem várt helyzetek is: például lecsúszhat egy panel, ami kárt okoz a többiben. Véletlenszerű balesetet ráadásul mi magunk is okozhatunk, ha olyan helyre telepítjük a napelemeket, ahol más elfoglaltságunk is van, például tetőteraszon . Véletlenszerű balesetet ráadásul mi magunk is okozhatunk.

Ha megtörtént a baj, annak komolyságától függően egy-egy törött, repedt panel cseréje, javítása tetemes költségekkel járhat.

A Generali Házőrző Öko csomagja a napelemek törés kárát is biztosítja a kiegészítő szolgáltatásban meghatározott összeghatárig.

Napelem biztosítás megkötése

Érdemes már akkor felvenni a kapcsolatot egy biztosítótársasággal, amikor még csak tervezzük a napelem telepítését. A biztosítói értékkövetés soha nem foglalja magába a beruházásból, felújításból fakadó értéknövekedést, ezért ennek összegéről mindig érdemes informálni a biztosítót.

Mire figyeljünk a napelem biztosítás megkötésekor?

Íme néhány tipp napelem biztosítás megkötéséhez:

Mindig alaposan ismerjük meg a biztosítás feltételeit, annak kizárásait és mentesüléseit.
Kérdezzünk, és szánjunk időt a teljes termékismertető elolvasására, nehogy később kellemetlen meglepetés érjen bennünket!
Ha a napelemes rendszer telepítéséhez hitelt igényeltünk, a pénzintézet ragaszkodhat a rendszer biztosításához. Ilyen esetekben is figyeljünk rá, hogy ne csak egy minimális összegig, hanem további, extra biztosítási lehetőségekkel védjük rendszerünket a nem várt problémák ellen!
Ha ingatlanunk rendelkezik már vagyonvédelemmel, riasztóval, mindenképpen jelezzük a szerződés megkötésekor a biztosító társaságnak, mert ebben az esetben előnyösebb feltételeket és olcsóbb biztosítási díjat kaphatunk.

 

The post Napelem biztosítás: így védjük meg napelemes rendszereinket appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés