Az infláció, az emelkedő rezsiárak mellett a nyugdíj-kérdés is rengeteg embert foglalkoztat manapság – nem véletlenül. A KSH egy korábbi jelentéséből kiderül, 2019-ben még 317 fő nyugdíjas korú jutott ezer munkaképes korú emberre. Az időskorú eltartottsági ráta azonban várhatóan gyorsuló ütemben emelkedik majd, és értéke 2062-ben tetőzik, 53,6% körül, azaz ezer eltartóra (15–64 éves) 536 fő 65 éves és annál idősebb fog jutni. A Generali Biztosító friss, reprezentatív kutatása is alátámasztja, hogy fontos számunkra a nyugdíj-kérdés: 2022-ben 59%-ban látják úgy a magyarok, hogy mire nyugdíjas korba érnek, a megélhetéshez szükséges állami hozzájárulásra már nem számíthatnak – tavaly ez az arány 54% volt. Egyre égetőbb kérdés tehát foglalkozni azzal, mi lesz a nyugdíjas éveinkben – ehhez azonban nem árt többet megtudni a nyugdíjbiztosításokról. Készítettünk egy nyugdíjbiztosítás kisokost, melyben összegyűjtöttük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a biztosítással kapcsolatban. 

Miért érdemes időben elkezdeni foglalkozni a témával?

Fontos leszögezni, hogy

a nyugdíjbiztosítások témaköre nem akkor válik aktuálissá, amikor közeledik a nyugdíjkorhatár elérése.

Az öngondoskodás a békés, anyagilag kiegyensúlyozott jövő kulcsa – és minél előbb kezdünk el takarékoskodni, annál nagyobb összeghez juthatunk a nyugdíjaskor elérésével.

Hiszen mennyivel kényelmesebb ekkor hátradőlni, anyagilag függetlennek maradni a család keresőképes tagjaitól, és minőségi időt tölteni nyugdíjasként, egy kiszámítható anyagi helyzetben, semmint amiatt aggódni, miként zajlanak majd a nyugdíjas évek az egyre kiszámíthatatlanabb gazdasági helyzetben, vagy azon, hogy a nyugdíj mellett mennyi munkával kellene kiegészíteni a havi bevételeket a megélhetés érdekében.

Nyugdíjbiztosítás: mit jelent, és milyen fajtái vannak?

A nyugdíjbiztosítás egy olyan életbiztosítás, amely fix futamidőre köthető, már

a megkötés pillanatában rögzítésre kerül a nyugdíjcélú öngondoskodás,

és megfelel az SZJA törvény előírásainak is.

A nyugdíjbiztosításokat kétféle szempont mentén csoportosíthatjuk:

a befizetés rendszeressége, valamint
a befektetés jellege szerint.

A befizetés rendszeressége szerint megkülönböztetünk egymástól rendszeres és egyszeri díjas nyugdíjbiztosítást, a befektetés jellege szerint pedig klasszikus, valamint befektetési egységhez kötött (unit linked) nyugdíjbiztosításról beszélhetünk.

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás, más néven unit-linked nyugdíjbiztosítás esetén te állítod össze az ún. befektetési portfóliót, azaz

te választod ki, hogy a megtakarításod milyen eszközalapokba kerüljön.

Az eszközalapok alakulásának, hozamának függvényében az életbiztosítás időtartama alatt tetszőlegesen átcsoportosíthatod, átválthatod befektetési egységeidet egyik eszközalapból a másikba. Ez azonban azt is jelenti, hogy a befektetési kockázatot is te viseled.

Klasszikus nyugdíjbiztosítás esetén a befektetési háttér kialakítása a törvényi előírásoknak megfelelően történik. A biztosítási szolgáltatás összegének minimuma szerződéskötéskor rögzítésre kerül, ezt a biztosító garantálja.

Milyen jellemzői vannak a nyugdíjbiztosításnak?

A nyugdíjbiztosítás egyik fő jellemzője az adójóváírás lehetősége. Az állam 3 különböző nyugdíj-előtakarékossági megoldást, így a nyugdíjbiztosítást is akár 20%-os személyi jövedelemadó jóváírással támogatja, melynek összege évente legfeljebb 130 000 Ft.

A nyugdíjbiztosítás egy hosszú távú megtakarítási forma.

Ez a konstrukció elsősorban akkor jelent megoldást, ha a nyugdíjba vonulásig még legalább 15-25 éved van hátra. Ha 1-2 éven belül szeretnél eredményt, vagy olyan megtakarítási forma a cél, amihez már rövid időn belül hozzáférhetsz, akkor a nyugdíjbiztosítás nem jó megoldás a számodra.

A nyugdíjbiztosítás hosszú távú, jól átgondolt elkötelezettséget jelent, ezért fontos tudni azt is, hogy a biztosítási szerződésre kiutalt adójóváírás teljes összegét 20%-kal növelten vissza kell fizetned, ha a nyugdíjbiztosítás nem a feltételekben megjelölt szolgáltatással szűnik meg, vagy nyugdíjbiztosítási szolgáltatásnak nem minősülő pénzkivonás (például részvisszavásárlás) történik.

Mikor fizet a nyugdíjbiztosítás?

A nyugdíjbiztosítás akkor fizet, amikor az alábbi események közül bármelyik bekövetkezik, és arról a biztosító tudomást szerez. Ha a biztosított:

a biztosítás megkötésekor érvényes nyugdíjkorhatár eléri,
nyugdíjkorhatár elérése előtt ténylegesen nyugdíjba vonul,
39%-ot meghaladó egészségkárosodást szenved, vagy
meghal (halál esetére egy vagy több kedvezményezettet is megjelölhetsz, ezzel kikerülve az örökléssel kapcsolatos procedúrákat).

Kiegészítő biztosítások a Generali nyugdíjbiztosításaihoz

A Generali klasszikus és befektetési egységekhez kötött, rendszeres díjas nyugdíjbiztosításaihoz egyaránt választhatsz kockázati életbiztosítás, 39%-ot meghaladó mértékű egészségkárosodás és 69%-ot meghaladó mértékű egészségkárosodás kiegészítő biztosításokat.

A rendszeres díjas unit-linked nyugdíjbiztosításainkat további 11 különböző baleset- és egészségbiztosítási védelemmel személyre szabhatod saját igényeidnek megfelelően. A következőkben ezeket a szolgáltatásokat mutatjuk be.

Kockázati életbiztosítás

A kedvezményezettek azonnali anyagi segítséghez jutnak, ha a biztosított meghal.

Kockázati életbiztosítással gondoskodhatsz hozzátartozóidról is, ha te már nem segíthetsz nekik.

Megteremtheted a család hirtelen felmerülő, nagyobb egyszeri kiadásainak anyagi hátterét, akár hitelfedezetként is felhasználható, illetve a temetési költségeket is biztosíthatod a segítségével.

Egészségbiztosítások

39%-ot meghaladó mértékű egészségkárosodás
Amennyiben súlyos balesetből vagy betegségből adódóan 39%-ot meghaladó mértékű egészségkárosodást szenved a biztosított, akkor egy egyösszegű szolgáltatást kap anyagi segítségként.

69%-ot meghaladó mértékű egészségkárosodás
Ha súlyos balesetből vagy betegségből adódóan 69 %-ot meghaladó mértékű egészségkárosodást szenvednél, egyösszegű kifizetésként jár neked a biztosítási összeg.

Kórházi napi térítés
Betegség vagy baleset miatt kórházban töltött napok után nyújt anyagi szolgáltatást a kórházi napi térítés kiegészítő biztosításunk, évente maximum 120 napra. Intenzív osztályon töltött napokra a biztosítási összeg kétszerese jár.

Műtéti térítés
Amennyiben betegség vagy baleset következtében műtétre kerül sor, a műtét orvosi besorolásától függő egyösszegű térítésben részesülsz.

40 elemű kiemelt kockázatú betegségek
40 féle, előzmény nélküli, váratlan súlyos betegség (pl. daganat, szívinfarktus, agyi érkatasztrófa), illetve ezen váratlan súlyos alapbetegség miatt szükséges kezelés vagy műtét esetén jelent anyagi segítséget a biztosítási szolgáltatás.

Balesetbiztosítások

Baleseti halál
A kedvezményezettek azonnali anyagi segítségkéntjutnak hozzá a biztosítási összeghez, ha a biztosított balesetet szenved és annak következtében egy éven belül meghal.

Baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás
Ebben a biztosítási termékben az egészségkárosodás mértékétől függ a szolgáltatás, amely jó alapul szolgálhat egy új élet indításához, és részben pótolhatja a kieső jövedelmet is.

Baleseti kórházi napi térítés

A kórházban töltött napok után kerül kifizetésre a baleseti kórházi napi térítés kiegészítő biztosítás szolgáltatása.

Baleseti műtéti térítés
Ha baleset következtében műtétre kerül sor, a műtét orvosi besorolásától függő egyösszegű térítésben részesülsz.

Csonttörés
Balesetből eredő csonttörés vagy csontrepedés esetén kifizetésre kerül a biztosítási összeg.

Égési sérülés
Égési sérülés esetén a sérülés súlyosságának arányában kapsz térítést. Dupla biztosítási összeg jár például az arc súlyos érintettsége esetén.

Közlekedési baleseti halál
A biztosítási összeg kifizetését jelenti abban az esetben, ha a biztosított közlekedési balesetet szenved és amiatt egy éven belül meghal.

Közlekedési balesetből eredő maradandó egészségkárosodás
Közlekedési baleset esetén az

egészségkárosodás mértékétől függ a biztosítási szolgáltatás összege,

amely segítséget nyújthat egy új élet indításához, és részben pótolhatja kieső jövedelmedet.

Tartsd észben! Sokan nem tudják, hogy amennyiben van kiegészítő biztosítás a 39%-ot vagy 69%-ot meghaladó egészségkárosodásra, a biztosítási esemény bekövetkezte esetén a biztosított választhat, hogy kéri-e a nyugdíjbiztosítási szolgáltatás kifizetését, vagy csak a kiegészítő biztosítás szolgáltatását szeretné. Azaz lehetősége van a szerződőnek a kiegészítő biztosítási szolgáltatás kifizetése után a nyugdíjbiztosítást fenntartani a szerződés lejárati időpontjáig.

Mi után jár adójóváírás?

Befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások esetén a jelenleg hatályos jogszabályok szerint a megtakarítási díjrész, a díjbeszedési költség és az eseti díj jelenti az igénybe vehető adójóváírás alapját.

Klasszikus nyugdíjbiztosítás esetén az alapbiztosítás díja és a rendkívüli díj az adójóváírás alapja. Ez azt is jelenti, hogy a kockázati díjak után nem vehető igénybe adójóváírás.

Nyugdíjbiztosítás és nyugdíjpénztár együtt

Akár 20%-os, évente maximum 280.000 Ft adójóváírás is segítséget nyújthat a nyugdíjas éveinkhez.

Az állam a nyugdíjcélú megtakarítási formákat – mint a nyugdíjbiztosítás, nyugdíj-előtakarékossági számla és az önkéntes nyugdíjpénztári szolgáltatások – akár 20%-os személyi jövedelemadó-visszatérítéssel igyekszik vonzóbbá tenni a lakosság számára.

A hatályos jogszabályok értelmében a hivatalosan elismert nyugdíjcélú megtakarítások éves befizetéseinek akár 20%-át visszakaphatjuk adóvisszatérítés formájában. A nyugdíjbiztosításnál évente legfeljebb 130 000 Ft-ot igényelhetsz vissza az adódból, míg az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseid esetében maximum 150 000 Ft-ot vehetsz fel.

Ám abban az esetben, ha egyszerre több különböző típusú nyugdíjcélú megtakarítással is rendelkezel, adóvisszatérítéseidet összevonhatod, és maximum 280 000 Ft-tal bővítheted évente nyugdíjra félretett megtakarításodat.

Érdemes mielőbb elkezdeni gondolkodni a nyugdíjbiztosítás megkötésén: a Generali 2022. október 16-tól az első 100 db, az akciókiírás feltételeinek megfelelő nyugdíjbiztosítást kötő szerződés mellé magánorvosi vizsgálatokra szóló lehetőséget is biztosít. Az akció a meghirdetett mennyiség erejéig tart, de legkésőbb 2022. december 16-án véget ér, további részleteket az akcióról ide kattintva olvashatsz.

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


The post Nyugdíjbiztosítás kisokos: legfontosabb kérdések és válaszok appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés