Ahogy Forrest Gump mondta: „Az élet olyan, mint egy doboz bonbon. Soha nem tudhatod, hogy mit veszel ki belőle.” A pandémia rámutatott, hogy Forrestnek igaza is volt – ezért lehet olyan értékes az életbiztosítás.  

Az elmúlt 2 év és a Covid19 különösen rávilágított az élet bizonytalanságaira, valamint arra, milyen fontos vigyáznunk magunkra és szeretteinkre. Ezért összegyűjtöttünk néhányat az életbiztosítással kapcsolatos leggyakoribb kérdésekből, hogy segítsünk tisztázni, mivel jár, milyen előnyöket kínál, és mennyire megfizethető. 

Az életbiztosításnak 2 fő fajtája van: kockázati életbiztosítás és a megtakarításos életbiztosítás – ebben a cikkben a kockázati életbiztosításokat járjuk körbe.

Mi az életbiztosítás?

A kockázati életbiztosítás anyagi védelmet jelenthet olyan váratlan élethelyzetre, melyre igen nehéz felkészülni. Ez egy gyors és megbízható anyagi segítség halál esetére. A legfontosabb előnyei a következők:

Te válaszhatod meg a biztosítási összeget, és magas biztosítási összeg választható orvosi vizsgálat nélkül.
A biztosítási szerződés tartama alatt diagnosztizált kritikus betegség esetén a biztosított kérésére – előrehozott szolgáltatásként – a biztosító kifizeti a halál esetére vonatkozó biztosítási összeget, amelyet akár a gyógykezelésére is fordíthat.
Váratlan tragédia után is megőrizhető a család életszínvonala, így biztonságban tudhatod szeretteidet.
A Generalinál a biztosított lejárati életkora: 80 év

Hogyan működik az életbiztosítás?

Életbiztosítással rendelkező személy halála esetén a biztosító a biztosítási szolgáltatást, azaz a szerződésben előre meghatározott biztosítási összeget fizeti ki

egy vagy több előre megnevezett kedvezményezettnek, vagy ennek hiányában a törvényes örökös(ök)nek.

A kedvezményezett lehet házastárs, gyermek(ek), vagy akár más családtag – bárki, akit a biztosítással rendelkező személy életében anyagilag támogat vagy eltart, és akinek a halála után további anyagi segítségre lehet szüksége.

Kinek lehet szüksége életbiztosításra?

Mindenképpen érdemes megfontolni az életbiztosítás megkötését különösen akkor,

ha jelentős pénzügyi kötelezettségeid vannak (például jelzáloghitel), amelyeket halál esetén a családnak kellene tovább fizetnie,

illetve különösen javasolt családfenntartóknak, hogy családjukat anyagi biztonságban tudják tragédia esetén is.

Lehet-e egynél több életbiztosításod?

Igen, lehet.  Az életbiztosításokra  nem vonatkozik a többszörös-és túlbiztosítási tilalom:

bármennyi biztosítást megköthetünk,

mert minden életbiztosítási szerződésre kifizeti a biztosító a  biztosítási összeget tragédia esetén a jogosultak részére. A biztosítások lehetnek egy biztosítónál is, de annak sincs akadálya, hogy több biztosítónál vásárolj életbiztosítást.

Köthető-e életbiztosítás a családtagjaimra is?

Igen.

A teljes család – akár nagyszülők is –  biztosíthatók egyetlen szerződésben, melyre még kedvezményt is ad a Generali.

Ez azt jelenti, hogy ha a családból minimum két biztosítottra szól az életbiztosítást, akkor a teljes szerződés éves díjára 5% kedvezmény jár, ez a szám pedig minden pluszban biztosított személynél emelkedik. Ha úgy alakul például, hogy hatan lesznek biztosítottak együtt, a teljes szerződés éves díjára 10% kedvezmény jár.

Milyen összegű életbiztosítást érdemes kötni?

Fontos, hogy a döntés meghozatalakor figyelembe vegyük a személyes körülményeket, de sokan már önmagában a biztosítás adta nyugalomban is nagy értéket látnak. Érdemes végig gondolni, hogy a legrosszabb események megtörténtekor milyen összegre lenne szüksége a kedvezményezettnek.

Gondoljunk rá úgy, mint egy casco vagy lakásbiztosításra: ha minden a legnagyobb rendben van, akkor nincs kifizetés, de ha bekövetkezik a tragédia, akkor a befizetett díjak eltörpülnek a biztosító által kifizetett biztosítási összeg mellett. Olyan biztosítási összeget érdemes meghatározni, ami baj esetén valós anyagi segítséget jelenthet mindenki számára.

Mi a kármentességi bónusz a Generalinál?

A kármentességi bónusz azt jelenti, hogy minimum 10 éves szerződés esetén, ha nem történt káresemény, azaz biztosítási összeg kifizetés, és emellett a biztosítási összeget sem csökkentette az ügyfél, akkor

a szerződés lejártakor az addig befizetett díjak 20%-át visszafizeti a biztosító.

A kármentességi bónusz összege 10 év esetén 2 év díját jelenti, 20 év esetén pedig már 4 évét.  

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Befolyásolja-e az egészségi állapot az életbiztosítás költségeit?

Igen. Ha olyan, a biztosítás megkötésekor már meglévő betegséged van, amely valószínűleg növeli a korai halálozás kockázatát, az megnövelheti a biztosítási díjat.

A Generali viszont jutalmazza az egészséges életmódot, a nem dohányzóknak és a keveset dohányzóknak kedvezményes biztosítási díjért kínáljuk kockázati életbiztosításunkat!

Mi az a hitelfedezeti életbiztosítás?

Ez a kockázati életbiztosítás egy speciális fajtája, melynek lényege

a felvett hitel visszafizetése a biztosító által kifizetendő biztosítási összeg révén történik, abban az esetben, ha a biztosított elhalálozik. 

Napjainkban a hitelfelvétel általános dolog, ám a kedvezmények mellett kevesen gondolnak arra, hogy ez milyen kötelezettségekkel is járhat egy tragédia esetén. Hiszen nagyon nem mindegy, hogy az általunk felvett hitelt mi tudjuk -e befejezni, vagy tragédia esetén ez a teher másra hárul.

Ha viszont kötünk hitelfedezeti életbiztosítást, akkor ezt a terhet a biztosító viseli. Ha a bankban a hitelfelvételekor nem kötöttük meg a hitelfedezeti biztosítást, akkor később önálló kockázati életbiztosítással is megszerezhető a szükséges biztosítási védelem.

Módosítható a fedezeti összeg, ha a körülmények megváltoznak?

Igen, a legtöbb biztosítónál szabadon növelhető és csökkenthető a biztosítási összeg.

Kell-e a adót fizetni az életbiztosítási kifizetés után?

Magyarországon a haláleseti, baleseti, betegségbiztosítási és járadékbiztosítási szolgáltatások és kifizetések adómentesek.

The post Életbiztosítás: minden, amit tudni szeretnél róla appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés