A Magyar Biztosítók Szövetségének tájékoztatása szerint mára mintegy 80 ezer háztartás rendelkezik napelemes kiserőművel. Mivel ezek a beruházások jelentősen növelhetik az ingatlanok értékét, fontos, hogy a biztosítás is kövesse az értéknövekedést. Sőt, érdemes megfontolni napelem biztosítás megkötését is. “Emellett az időjárásnak kitett napelemek is megfelelő biztosítási védelmet igényelnek, ami egyes esetekben akár kötelező is lehet” – írja a MABISZ.

Érdekel a napelem biztosítás? Szeretnéd, hogy meglévő biztosításod kövesse az ingatlanod értéknövekedését? Töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy kollégáink segítségével mihamarabb megtalálhasd a számodra megfelelő megoldást!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


“A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint a háztartási méretű, maximum 50 kilowatt kapacitású naperőművek darabszáma és beépített teljesítménye évek óta folyamatosan nő. 2021 harmadik negyedéve végén mintegy 125 ezer darab háztartási méretű naperőmű termelt villamos energiát, több mint 1000 megawatt (MW) beépített kapacitással” – derül ki a Szövetség közleményéből.

Uniós pályázat napelemes rendszerre

Mint írják, a Nemzeti Energiastratégiában megfogalmazott cél, hogy 2035-re legalább 200 ezer háztartás rendelkezzen átlagosan 4-5 kW teljesítményű, tetőre szerelt napelemes erőművel. Szintén cél, hogy a lakossági hőszivattyúk beépített teljesítménye 2030-ra közel 400 MW-ra emelkedjen a 2017-es 62 MW és a 2019-es 148 MW után.

Ezeket a célokat szolgálja a december 6-án megnyílt több mint 200 milliárd forintos keretösszegű lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési uniós pályázat, melynek további 3 üteme a következő években várható (a legközelebbi szeptemberben nyílik).

A cél az, hogy a támogatásban összesen közel 35 ezer család részesüljön

majd a következő években, azaz a 2021 tele és a 2024 ősze között” – tájékoztat a MABISZ.

Mire érdemes figyelni a napelem telepítésekor? 

A Magyar Biztosítók Szövetsége felhívja a figyelmet arra, hogy a készülő napelemrendszert már a kivitelezés fázisában is lehet és érdemes biztosítani. Erre alkalmasak az építés-, szerelésbiztosítások, amit megköthet

az ingatlan tulajdonosa (építtető),
az ingatlanon végzett építés-szerelés munkák beruházója,
fővállalkozója, valamint
az ajánlaton megjelölt alvállalkozók,
kivitelezők.

Érdemes olyan kivitelezőt választani, aki rendelkezik ilyen biztosítással, így

amennyiben a rendszer szerelése alatt károk keletkeznek, úgy azt a biztosítás megtéríti.

A biztosítás kiterjedhet a hibás kivitelezésből, ügyetlenségből, az anyaghibából eredő károkra, az elemi károkra, illetve a betöréses lopással, rablással, vandalizmussal okozott károkra, de akár a tervezői hibából eredő károkra is kiterjeszthető a fedezet.

Építés-szerelés kiegészítő a lakásbiztosításhoz

“Az ingatlan tulajdonosának érdemes áttanulmányoznia a meglévő lakásbiztosítási szerződését is, elérhetőek ugyanis olyan lakásbiztosítások, amelyek építés, bővítés, sőt, felújítás alatt álló ingatlanokra is kiterjeszthetők, a szerződésben meghatározott időtartamra és limitig” – javasolja a Szövetség, amely szerint elképzelhető tehát, hogy elegendő a meglévő szerződését kiegészíteni.

A Generali Házőrző otthon- és életmód-biztosítása is bármikor kiegészíthető építés-szerelésre szóló védelemmel,

ami kiterjed az építésre, építési engedélyhez kötött bővítésre, építés alatt álló épületek teljes építési munkálataira, az építőanyagokra, épületgépészeti és villamos berendezéseire, valamint ezzel összefüggő szerelésekre.

Fontos tudni, hogy a biztosító kockázatviselése megszűnik a biztosított építmény azon részeire vonatkozólag, amelyeket átadtak, illetve üzembe helyeztek.

Napelem biztosítás a lakásbiztosításban

A napelemek, napkollektorok, hőszivattyúk igen nagy értéket képviselnek, hiszen a legegyszerűbb rendszer is milliós beruházást igényel. Ráadásul elhelyezésüknél fogva

ki vannak téve a természeti és emberi hatásoknak, ezért védelmükről gondoskodni kell.

Ezen berendezések kárai is biztosíthatók a lakásbiztosítási szerződés kiterjesztésével, a biztosítóknál ezek a berendezések az ingatlan vagyoncsoport részét képezik.

“Az elemi károk, vagy betörési, rongálási kockázatok szempontjából eltérő fedezetek vonatkoznak az ingatlanokra és az ingóságokra” – tájékoztat a MABISZ.

Mint írják, a meglévő lakásbiztosítási szerződés módosítása, illetve új kötés esetén is nagyon fontos tisztában lenni a konkrét szerződés biztosítási feltételeivel, különös tekintettel arra, hogy

mely biztosítási eseményekre,
milyen vagyontárgyakra vonatkozik,
milyen kizárásokat és mentesüléseket tartalmaz, valamint, hogy
mekkora összegű a biztosítási érték.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások esetében is a napelem, napkollektor, hőszivattyú az ingatlanok részét képezi, az alapcsomag is fedezi őket.

Mire fizet a napelem biztosítás?

A Generalinál a napelemek, napkollektorok az épület részeként mindazon kockázatra biztosítottak, amelyekre az épület is, például tűz, vihar, jégverés károk. Ebben az esetben arra kell ügyelni, hogy az épületre meghatározott biztosítási összegben szerepeljen a napelemek, napkollektorok értéke is, különben felléphet alulbiztosítottság.

A napelemes rendszer töréskárokra, vandalizmusra és lopáskárokra a Házőrzőhöz köthető Öko csomaggal biztosítható, ami a károk ellen a kiegészítő szolgáltatásban meghatározott összegig nyújt védelmet.

Kötelező lehet a napelem biztosítás?

Hitelből, vagy állami támogatásból finanszírozott napelemes rendszer kiépítésénél a finanszírozó elő is írhatja a napelem biztosítás megkötését – olvasható a Szövetség tájékoztatójában.

Mit jelent az alulbiztosítottság?

A nagyléptékű ingatlanfelújítást követően nem szabad megfeledkezni a biztosítások megújításáról sem, ennek elmulasztása esetén előfordulhat, hogy kár esetén annak csak egy részét fedezi a lakásbiztosítás. Ez az alulbiztosítottság.

A biztosítási összeg nagysága akkor helyes, ha az eléri az elkövetkező egy biztosítási évben a meglévő, illetve elkészülő épület, a beépítésre kerülő épületberendezési, felszerelési tárgyak, építési anyagok együttes értékét.

Ezen adatok ismeretében szükség szerint módosítani kell a biztosítási szerződést is.

A biztosítói értékkövetés ugyanis nem foglalja magában az épp folyamatban lévő felújítás, beruházás miatti értéknövekedést. Erről az ügyfélnek kell tájékoztatnia biztosítóját. A változás-bejelentés a biztosított elemi érdeke és a szerződésben előírt kötelezettsége” – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége.

The post Napelem biztosítás: mire kell figyelni a telepítéskor? appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés