Régóta tartja magát a mondás: kis gyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond. Aki azonban mindebből azt a következtetést vonja le, hogy az iskolás évekkel és a továbbtanulás költségeivel elegendő a gyermekek iskolás éveitől készülni, keserűen csalódhat.

Szerencsére a felmérések azt mutatják, hogy a szülők szívesen fordítják a családi megtakarításaikat gyermekeik sikeres jövőjére – amennyiben megengedhetik maguknak -, de vajon időben elkezdenek félretenni és a legjobb pénzügyi opciókat választják ehhez? Mennyire fontos a megtakarítási program a gyerekek számára?

Ha téged is foglalkoztat a kérdés? Szívesen megismernéd a megtakarítási lehetőségeket, melyekkel gyermeked jövőjébe fektethetsz be? Töltsd ki az alábbi űrlapot, hogy tanácsadó kollégáink mihamarabb visszahívhassanak!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Mennyibe kerül a gyerek taníttatása?

A Generali korábbi felmérése szerint havonta átlagosan 30-40 ezer forintos költséggel jár egy gyerek étkeztetése és a ruhák beszerzése. Ez az összeg pedig az életkor előrehaladtával akár 90 ezer forintra is emelkedhet.

Egy átlagos tanuló teljes beiskolázása akár az 50 000-100 000 forintot is elérheti,

mely összeg évről évre növekszik. Míg az egyetemi évek albérlet és tandíjai 500 000-1 500 000 forintba kerülhetnek félévente a taneszközökkel együtt. Így egy gyermek felnevelése az egyetem, vagy főiskola elvégzéséig átlagosan 13-15 millió forint plusz költséget jelenthet a családnak.

Az elmúlt időszakban

a szárnyra kapó infláció,
az emelkedő tandíjak és tanszerárak, valamint
a dráguló ruházati-, lakás- és albérletárak miatt

ezek az összegek jelentősen megugrottak. A szülők által igénybe vehető adókedvezmények, juttatások és a családtámogatási rendszer egyéb elemei pedig nem minden esetben képesek fedezni a megemelkedett költségeket. 

Hasznos a megtakarítás, hiszen komoly összeg a gyerekek taníttatása

Habár a kicsik megszületésekor kisebb sokként éri a szülőket az orvosi látogatások, speciális gyógyszerek, babaruhák, pelenkák, valamint a baba és mama mindennapjait könnyítő eszközök ára, a kisgyermekes szülők akkor szembesülnek az első jelentősebb költségekkel, amikor elérkeznek az iskolásévek.

A nyár végi – ősz eleji időszak gyermekenként átlagosan mintegy 50 000 forinttal terheli meg a családi kasszát, melyben tényleg csak a legfontosabb eszközök szerepelnek. A szükséges ruházat, vagy éppen egy modernebb, gyermekek számára is optimális iskolatáska viszont nem. 

Minél nagyobb a gyermek, annál tovább dagadhat ez az összeg.

Jöhetnek a különórák, korrepetálások, egyéb iskolán kívüli tevékenységek, az érettségihez közeledve pedig előkerül a továbbtanulás kérdése is.

Míg az államilag támogatott képzésekben résztvevők legnagyobb költségét az átlagosan a fővárosban havi 150 000 forintra, vidéken 90 000-130 000 forintra rúgó albérleti árak adják, addig az önköltséges rendszerben tanulók félévente átlagosan 586 000 forintot fizetnek ki tandíjra – vagyis inkább a szüleik.

Egyre több diák választ azonban külföldi egyetemet, vagy éppen szeretne eltölteni egy-egy szemesztert egy külhoni felsőoktatási intézményben, amely további lakhatási, illetve életvitelt érintő kiadásokkal jár.

Hosszú távú megtakarítások

Nem nehéz tehát belátni, hogy ha nem szeretnénk belerokkanni a gyermekek taníttatásának költségeibe, és azt sem szeretnénk, hogy adóssággal megterhelve lépjenek ki a nagybetűs életbe,

az anyagiak terén is érdemes megfontoltnak és előrelátónak lenni.

Ahogy a Generali fent említett kutatása is rámutatott, a kicsik későbbi anyagi biztonsága már a babatervezés időszakában is igencsak foglalkoztatja – és gyakran aggodalommal tölti el – a jövendőbeli szülőket, akik elsősorban a gyermekek továbbtanulására terveznek gyűjteni (73%). 

biztosító tavalyi, X generációs magyarok körében végzett felméréséből ugyanakkor kiderült, hogy a gyerekes magyarok csupán 45%-a tesz rendszeresen félre – a válaszadók viszont egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy előbb fordítják félretett pénzüket gyermekeik boldogulására, mint akár saját nyugdíjas éveikre.

A fent felsorolt összegeket áttekintve világossá válik, hogy valóban akkor járnak a legjobban a szülők, ha minél előbb, már a születéskor rendszeres összegű,

hosszú távú megtakarításba kezdenek a gyerekeknek.

Azt már régóta tudjuk, hogy bankszámláinkon félretett forintok folyamatosan veszítenek értékükből, a legnépszerűbb befektetési formák (korábban például az állami támogatással kiegészített lakástakarék termékek, vagy éppen az ingatlantulajdon) pedig nem fordíthatók rugalmasan az éppen aktuális költségekre – így a gyermekek oktatására sem.

Megtakarítás gyerekeknek a gondtalan jövőért

A hosszú távra tervezők számára az egyik választást az életbiztosítási termékek jelenthetik, melyekkel a szülők anyagi alapokat teremthetnek gyermekeik számára. A Generali rendszeres díjas, befektetési egységekhez kötött életbiztosításai már 10 éves megtakarítási tartammal megköthetőek, de élethosszig tartó gondoskodást is nyújthatnak a tudatos takarékoskodóknak.

Rendszeres díjfizetés mellett eseti befizetésekkel is növelhető a kitűzött célra szánt megtakarítás, ezzel felkészülve akár a váratlan helyzetek anyagi kihívásaira is. Fontos előnyük mindemellett, hogy a kiegészítő biztosítási szolgáltatások megkötésével

a balesetekből, betegségekből adódó váratlan eseményekre is fedezetet nyújthat.

Ráadásul a szerződéshez opcionálisan elérhető haláleseti díjátvállalásnak köszönhetően a biztosított halálesetének bekövetkeztekor a biztosító átvállalja a megtakarítási díjat, így leveszi ezt a terhet az egyedül maradt szülő válláról.

Generali MyLife Extra életbiztosítás megkötése esetén például már 20 000 forintos havi befizetéssel is több mint 5 milliós megtakarítást érhetünk el 15 év alatt. 25 év után pedig már nagyságrendileg 12 millió forintos összeggel számolhatunk. Amennyiben azonban ennél nagyobb mozgásteret enged nekünk a családi kassza, érdemes magasabb rendszeres befizetéssel élni, mert

mindössze havi 50 000 forinttal 13 millió forint körüli megtakarítással rendelkezhetünk 15 év után.

25 évnél pedig már 31,5 millió forinttal kalkulálhatunk. A választható eszközalapokból a szerződők az egyéni igényeiknek és kockázatvállalási hajlandóságuknak leginkább megfelelően állíthatják össze a portfóliójukat, így kedvező piaci körülmények között jó döntésekkel akár növelhetik is a megtakarításukat. 

Aki tehát rugalmas és könnyen átlátható pénzügyi megoldással szeretne saját és gyermeke jövőjébe fektetni, netán hosszútávú megtakarítást tervez gyermekének, annak érdemes részletesen tájékozódnia a biztosítási feltételekről, az opcionálisan választható élet-, egészség- és balesetbiztosításokról, valamint a választható eszközalapokról

The post Megtakarítás gyerekeknek: befektetés a jövőbe appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés