A Magyar Biztosítók Szövetségének tájékoztatása szerint október végéig mintegy tízmilliárd forintot fizettek ki növénykárokra a biztosítók, döntően a jégverések miatt. Mint írják, időközben az agrártárca tovább emelte a támogatott mezőgazdasági biztosítások díjához nyújtott keretösszegét, a gazdálkodóknak így jó esélyük van a 70 százalékos támogatásintenzitás kihasználására.

Tudtad, hogy a Generali az őstermelőktől a mezőgazdasági nagyüzemekig mindenkinek kínál biztosítási megoldást? Neked van már mezőgazdasági biztosításod? Érdekel a díjtámogatott növénybiztosítás? Töltsd ki az alábbi űrlapot, és mi segítünk, hogy a befektetett munkád meghozza a gyümölcsét!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Növénybiztosítás: Jégkár, aszálykár, fagykár

A MABISZ szerint idén október végéig több mint hétezer növénybiztosítási kárbejelentés érkezett a társaságokhoz, a kifizetett és tartalékolt kárösszeg tízmilliárd forintnál tart. Döntő részben (majd nyolcmilliárd forint értékben)

a több mint négy és félezer jégkár bejelentés nyomán kellett kártérítést fizetni,

de jelentős volt

az aszálykár (kb nyolcszáz millió forint),
valamint a tavaszi fagykár is (mintegy négyszázmillió forint).

A biztosított növények közül leginkább

az őszi káposztarepce,
a kukorica,
a napraforgó,
a kalászosok,
az ültetvények
és a zöldségfélék

szenvedték meg az időjárás viszontagságait. Területileg az Alföldről, a Dél-Dunántúlról, Borsod-Abaúj Zemplén megyéből, illetve a baranyai Szentlőrincről és Baksáról, valamint a Bács-Kiskun megyei Kecelről érkezett a legtöbb bejelentés.

Díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosítás

A biztosítók közben ezekben a napokban összesítik azokat az adatokat és befizetéseket, amelyek nyomán a gazdálkodók utólagosan visszakaphatják az idén kötött díjtámogatott mezőgazdasági növénybiztosításuk díjának maximum 70%-át – tájékoztat a Szövetség.

Mint írják, az már most is látszik, hogy évről évre egyre nagyobb az igény erre a termékre, a teljes állománydíj jóval meg fogja haladni a tavalyi mintegy 14,5 milliárd forintot. Ezt érzékelve az agrártárca október közepén tovább emelte már az idei évre is a rendelkezésre álló keretösszeget, 11 Mrd forintról 13 milliárdra.

Egyre extrémebb az időjárásunk, szükség van a biztosításra

Ez pedig lehetővé teszi, hogy az igények dinamikus növekedése mellett is magas, akár maximális tudjon lenni a támogatási intenzitás. (A keret túligénylése esetén ugyanis a 70 százalékos maximális szint arányosan lejjebb csökken.)

Növénybiztosítás: díjtámogatási rendszer

A díjtámogatási rendszer 2012 óta működik, ennek keretében a növénybiztosítások kötését uniós forrásokat is felhasználó díjtámogatással ösztönzik. A népszerűségét jól jellemzi, hogy kilenc évvel ezelőtt még másfél milliárd forint alatt maradt ezen biztosítások teljes állománydíja. Az érdeklődéssel párhuzamosan nőtt a támogatások keretösszege is: tavaly ötmilliárd forintról hétmilliárdra, idén pedig további négy, majd most októbertől kétmilliárddal.

A gazdálkodók – a biztosított növénykultúrától, illetve a káreseményektől függően – most is háromféle konstrukció (A-, B- és C típusú biztosítási szerződések) közül választhattak.

“A” típusú biztosítási szerződések

Az “A” típusú ún. csomagbiztosítás esetén 8 meghatározott kárnem mindegyikére együttesen köthető biztosítás a hazánkban legnagyobb területen termesztett szántóföldi növénykultúrákra, valamint ültetvényekre.

“B” típusú biztosítási szerződések

A „B” típusú biztosítás ültetvény és zöldségkultúrákra köthető 8 kárnemre.

“C” típusú biztosítási szerződések

A “C” típusú biztosítás esetén a termelő a szántóföldi növénykultúráit biztosíthatja a 8 kárnem közül egyre vagy többre.)

Biztosítási díjtámogatás viszont csak

a ténylegesen megfizetett biztosítási díj alapján nyújtható,

ennek megtörténtét ellenőrzik a társaságok ezekben a napokban. 

Fontos megjegyezni, hogy az egységes kárenyhítő alapból is csak azok a termelők jogosultak a megítélt juttatás teljes összegére, akik rendelkeznek a hozamérték legalább 50 százalékára vonatkozó, az adott növénykultúrára jellemző káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosítási szerződéssel, amit díjtámogatott mezőgazdasági biztosítással is teljesíthetnek. Megfelelő biztosítás hiányában az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a felére jogosultak.

Generali mezőgazdasági biztosítás

A Generali Biztosító a hagyományos és díjtámogatott növénybiztosítások mellett 2021. november 1. és 2022. április 15. között két, választható akcióval is várja régi és új ügyfeleit.

Önrész akció

Az Önrész akcióban a Biztosító 2022-ben önrész levonása nélkül fizeti ki a jégkárt bármely termesztett növényi kultúrára akkor, ha a hagyományos, díjtámogatott vagy kiegészítő Generali növénybiztosítás mellé az adatközlést követően Önrész záradékot is kér a régi, vagy az új ügyfél.

Extra előre megadott kármentességi kedvezmény akció

De választható az Extra előre megadott kármentességi kedvezmény akció is, szintén hagyományos vagy díjtámogatott növénybiztosítás esetében. Ennek egyik lényege, hogy a növénybiztosítás díjának 30%-át nem kell befizetni addig, amíg az adott biztosítási évben a befizetett, kedvezményekkel csökkentett díjhoz mért kárhányad nem haladja meg a 30%-ot.

Továbbá a Generali Biztosító kínálatában szerepel még egy Műholdas riasztási csomag is, ami műholdas termőfigyelő szolgáltatásával segít megelőzni, vagy enyhíteni egyes károkat.

The post Tízmilliárdos kárt okozott idén az időjárás appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés