A Generali Csoporthoz tartozó EUB (Európai Utazási Biztosító Zrt.) tapasztalatai szerint jelentősen felértékelődött idén a biztonság kérdése. Ennek várható hatása, hogy sokkal kevesebben fognak elutazni utasbiztosítás nélkül, és megnő a sztornó, vagyis az útlemondási biztosítások szerepe. “Ma már szinte minden utas keresi a COVID-fedezetet, és sokkal tudatosabban, körültekintőbben döntenek az utasbiztosításról” – tájékoztat az EUB.

A cikkünkben megjelenő információk a Biztosító jelenleg (2021.06.07-én) érvényben lévő kockázatvállalási feltételeit tükrözik, amelyek a járvány alakulása, esetleges jogszabályi döntések, valamint az ügyfelek és partnerek igényei szerint változhatnak a későbbiekben.

Hiteles és pontos tájékoztatásért töltsd ki az alábbi űrlapot, és kérj ingyenes visszahívást kollégáinktól!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


EUB utasbiztosítás: hova, mivel, milyen céllal, mennyire időre

A legfőbb szempont az utasbiztosítás kiválasztásánál, hogy hova, mivel, milyen céllal, mennyire időre utazunk – figyelmeztet az EUB.

Hova utazunk?

Vannak országok, ahol eleve nagyon drága az egészségügyi ellátás (pl. USA). Egzotikus helyszíneken, szigeteken pedig gyakran csak magánellátó intézmények vannak, amelyek szintén drágábbak, ezért ilyen úti céloknál

érdemes magasabb egészségügyi fedezetet tartalmazó utasbiztosítást választani.

Mivel utazunk?

Az utazás módjától függően repülős, autós, hajós kiegészítő biztosítás kötése javasolt, mert ezek speciálisan az ilyen utazásokon előforduló káresetre nyújtanak fedezetet.

Mi célból utazunk?

Üzleti út, extrém sport, városnézés, vagy csak parton ücsörgés? Ezek nyilvánvalóan más-más kockázatot rejtenek magukban.

Mennyi időre utazunk?

Minél hosszabb időt töltünk külföldön, és minél többször váltunk helyszínt (körutazás), annál nagyobb valószínűséggel fordulhat elő pl. egy betegség.

Ezen felül minden más egyéni mérlegelés kérdése; ki, mitől tart, milyen védelem a fontos számára, mennyit szeretne, illetve tud a biztosításra szánni. Egy azonban biztos:

az utasbiztosítás költségén nem szabad spórolni!

“Számtalanszor tapasztaltuk, hogy már egy egynapos, szomszédos országba történő kiruccanás során is egészen komoly káresetek történhetnek– teszi hozzá az EUB.

Generali utasbiztosítás és EUB COVID-fedezet

Az EUB tájékoztatása szerint 2020.09.01-től a Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata a világ összes országát az ‘utazásra nem javasolt térségek’ közé, azaz az úgynevezett piros kategóriába sorolta. A piros kategóriájú országokban nyújtandó biztosítási szolgáltatások teljesítését a biztosítók alapesetben kizárják.

Tekintettel a rendkívüli helyzetre, az Európai Utazási Biztosító Zrt. vállalja a szolgáltatást azon meghatározott területekre vonatkozóan, amelyek a biztosításkötés napján szerepelnek a Biztosító honlapján elérhető dokumentumban.

A Biztosító EURÓPA és VILÁG-1 területi hatályon belül – a szerződési feltételektől eltérően –

járványos megbetegedésekre (ezen belül COVID-19-re is),
az adott termékre meghatározott biztosítási összegeken belül,
az orvosi és mentési költségek vonatkozásában

legfeljebb 25.000.000 forintig vállal szolgáltatást.

VILÁG-2 területi hatályon belül (pl. USA, Kanada) a Biztosító kockázatviselése nem terjed ki járványos megbetegedésekre, ezen belül Covid-19-re sem.

EUB sztornó biztosítás (útlemondási biztosítás)

Ha az ügyfél orvosi dokumentumokkal igazolt COVID-megbetegedés miatt nem tud elutazni, a Biztosító a sztornó biztosítás keretein belül vállalja a szolgáltatást. A vírus kimutatására kifejlesztett tesztek közül jelenleg a PCR teszt a legmegbízhatóbb teszt, ezért

kizárólag a PCR teszt alapján készült pozitív leletet fogadjuk el lemondási okként.

“Sem az antigén gyorsteszt, sem egyéb teszt nem megfelelő erre a célra. A PCR teszt költségeinek megtérítését a Biztosító nem vállalja. Pozitív PCR teszttel az indulás előtt legkorábban 14 nappal történt lemondást fogadjuk el. Amennyiben a lemondáskor több mint 14 nap van az indulásig, további pozitív tesztet vagy háziorvosi, szakorvosi, kórházi dokumentumokat kérünk be” – tájékoztat az EUB.

Mint írják, az ügyfél kárenyhítési kötelezettségei közé tartozik, hogy a betegség tüneteinek jelentkezésekor, legkésőbb egy napon belül orvosi segítséget kell igénybe vennie, valamint a lemondásra okot adó körülmény bekövetkezését követő egy munkanapon belül le kell mondania az utazási szolgáltatónál az utat. Ez utóbbi szükséges ahhoz is, hogy az iroda kiállíthassa a kötbér/bánatpénz számlát.

A pozitív teszt kézhezvételét és a lemondást követően

a lehető leghamarabb be kell jelenteni telefonon az eseményt az EUB-Assistance-nak,

majd megtenni az online kárbejelentést az EUB felé.

Változó beutazási feltételek

“Ahogy megyünk bele a nyárba, egyre jobban látszik, hogy országonként változhatnak a beutazás feltételei. Sok esetben elég lesz egy friss negatív PCR teszt az utazáshoz, de

határozottan az oltást javasoljuk,

hiszen jelenleg ez a legbiztosabb módja annak, hogy elkerüljünk egy súlyosabb kimenetelű fertőzést külföldön” – írják.

A MABISZ is óvatosságra int

Külföldi nyaralás esetén eddig sem volt tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, ez azonban most végképp elképzelhetetlen – hívja fel a figyelmet közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége is. A MABISZ minden utazót arra figyelmeztet, hogy a lehető legszélesebb körben gondoskodjon az önmaga és családja biztonságáról, mivel ennek idén különösen nagy jelentősége van.

Mint írják, a biztosítók különböző szolgáltatásokat nyújthatnak, és eltérő biztosítási összegeket (szolgáltatási limitet) alkalmazhatnak, így mindig érdemes utazás előtt több biztosító ajánlatát összehasonlítani, vagy szakértőhöz fordulni.

“Az egyes szerződések lényegesen eltérhetnek egymástól a fedezetbe vont országok, valamint a COVID-19 megbetegedéshez, a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatások tekintetében is. Érdemes mindig megnézni, hogy a választott alapbiztosítás mellé milyen kiegészítő szolgáltatások vehetőek igénybe a koronavírus kapcsán.

Amennyiben például nem lehetséges a hazautazás az eredeti időpontban kórházi ellátás miatt, kiterjed-e a szerződésünk a hazautazás és a szállás többletköltségére. Rákérdezhetünk arra is, hogy milyen szolgáltatást nyújt a biztosító a járvány miatt szükséges hatósági karantén esetére” – javasolja a Szövetség és az EUB-hoz hasonlónak kiemeli, hogy a biztosítás tartalma attól is függ, hogy mivel utazunk.

Utasbiztosítás repülős, autós utazás esetén

A MABISZ szerint repülős út esetén ajánlott olyan fedezetet választani, amely tartalmaz szolgáltatást poggyászkésés, vagy járatkésés esetén is. Saját szervezésű, autós út tervezésekor pedig érdemes figyelni arra, hogy az adott biztosítás tartalmaz-e autós fedezet, ami műszaki hiba, vagy baleset esetén az autó javítását, szállítását legalább részben fedezi. “Nézzük meg, hogy gépjárművel történő utazáskor kiterjed-e a biztosítás a gépjármű hazajuttatására, ha sürgősségi ellátás miatt nem lehetséges a hazavezetés” – írják.

The post EUB: “Az utasbiztosítás költségén nem szabad spórolni” appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés