Lakásbiztosítási tudnivalókat tett közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) mindazoknak, akik építést, bővítést, vagy felújítást terveznek lakásukban, házukban, otthonukban. A Szövetség közleménye szerint ugyanis annak, aki építkezik, átépít, vagy átalakít, érdemes hozzáigazítania lakásbiztosítási szerződését a megújult, kibővített ingatlanához.

Felújítás és lakásbiztosítás

A koronavírus okozta korlátozások és a bezártság miatt otthonunk vált életünk legfontosabb színhelyévé. Lakásunk, házunk lett a munkahely, az óvoda, az iskola, a konditerem, a játszóház, az étterem és még megannyi színtér a családtagok számára. Így persze érthető, hogy sokan átalakításba, bővítésbe kezdtek a járvány idején, a január elsejével bevezetett otthonfelújítási támogatás pedig szintén komoly lendületet adott a családok lakásfelújítási, korszerűsítési kedvének.

A MABISZ szerint ezért is fontos felhívni a figyelmet a felújítások lakásbiztosításokat érintő vonatkozásaira, nehogy nem várt helyzetekkel szembesüljenek a lakók egy esetleges káreseményt követően.

Nézd át a lakásbiztosításodat!

Aktualizáld te is a lakásbiztosításodat! Töltsd ki az alábbi űrlapot, és engedd, hogy segíthessünk a felújított otthonodhoz igazítani a régi biztosításodat. Akkor is készséggel állunk rendelkezésedre, ha még nincs lakásbiztosításod.

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

“Több közelmúltbeli felmérés alapján is jelentős érdeklődésre lehet számítani a lakásfelújítások piacán, ami biztosítási következményekkel is járhat” – írja a Szövetség, amely szerint ingatlanvásárláskor jellemzően a nagy többség nyitott biztosítás megkötésére, később azonban sokan elfeledkeznek ezek aktualizálásáról.

“Pedig a lakásbiztosításokat nem elég egyszer megkötni, az ingatlan korszerűsítésével és a piaci változásokkal párhuzamosan időről-időre azokat meg is kell újítani. Egy új konyhabútor, a vezetékek, nyílászárók cseréje, vagy egy nagyobb értékű műszaki berendezés mind-mind növelik az ingatlan értékét.

Az értéknövekedésekről pedig feltétlenül érdemes tájékoztatni a biztosítót.

Amennyiben ugyanis a szerződést évek óta nem aktualizáltuk, előfordulhat, hogy kár esetén annak csak egy részét fedezi a biztosításunk” – írják.

Lakásbiztosítási tudnivalók 

A MABISZ tájékoztatása szerint a lakásfelújításokban érdekelteknek azért is érdemes átnézni a szerződésüket, hogy az kiterjed-e, és ha igen, akkor milyen korlátokkal az előttük álló munkálatokra, folyamatokra. Mint írják, elérhetők a piacon olyan lakásbiztosítások is, amelyek építés, bővítés, sőt, felújítás alatt álló ingatlanokra is kiterjeszthetők, a szerződésben meghatározott időtartamra és limitig.

“Ezen biztosítások fedezete kiterjedhet az építési területre szállított vagyontárgyakat (szerszámok, gépek, épület berendezések, felszerelések, szerelési anyagok, épülettartozékok), valamint az építési anyagokat, segéd- és kiegészítő anyagokat érintő dologi károkra, sőt akár betöréses lopás káraira, továbbá az épület, építmény mindenkori állagára, a készültségi foknak megfelelő mértékben” – tájékoztat a Szövetség.

A felújítást tervezőknek érdemes áttanulmányozniuk meglévő lakásbiztosítási szerződéseiket,

ellenőrizni az abban foglalt fedezeteket és szükség szerint módosítani azt, hogy egy esetleges káresemény bekövetkezésekor ne érje őket kellemetlen meglepetés.

Mekkora biztosítási összegre lenne szükség?

A Magyar Biztosítók Szövetsége szerint a felújítást tervező ügyfeleknek fokozottan célszerű a biztosítási évfordulójukat megelőzően átgondolni, hogy mekkora biztosítási összegre lenne szükségük. “A biztosítási összeget akkor állapítjuk meg helyesen, ha az eléri legalább az elkövetkező egy biztosítási évben a meglévő, illetve elkészülő épület, a beépítésre kerülő épületberendezési, felszerelési tárgyak, építési anyagok együttes értékét.

Ezen adatok ismeretében szükség szerint módosítani kell a szerződést is. A biztosítási összeg ellenőrzésére figyelmeztet, illetve a szerződés módosítására ad lehetőséget a biztosító értékkövetés miatti szerződésváltozásról szóló értesítése, amit minden évben megküld az ügyfeleinek” – derül ki a közleményből.

Mi az értékkövetés?

“A biztosítók az újérték biztosítás fenntartása érdekében a biztosítási összeget a következő biztosítási időszakra automatikusan indexálják, ez az értékkövetés. A biztosítási összeg indexálásának alapja – általában – a KSH által számított lakásjavítási, -karbantartási, illetve fogyasztói árindex.

Mit jelent az alulbiztosítás?

A biztosítási összegek változását pedig a biztosítási díj arányosan követi. Az így kalkulált értékkövetés azonban értelemszerűen nem foglalja magában az épp folyamatban lévő felújítás vagy beszerzés, vásárlás miatti értéknövekedést. Erről az ügyfélnek kell tájékoztatnia biztosítóját. A változás-bejelentés a biztosított elemi érdeke és a szerződésben előírt kötelezettsége” – figyelmeztet a MABISZ, majd hozzáteszi, hogy egyre több, az MNB által jóváhagyott Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás jelenik meg a piacon.

Mint írják, az MFO-termékek széles körben kínálnak fedezetet az esetleges károkra, ami

  • kiegészítő biztosításokkal tovább bővíthető,
  • ügyfélbarát,
  • digitális kapcsolattartást biztosít a szerződéskötéstől a kárrendezésig,
  • garantálja a kárrendezési időt és
  • egyszerűsített eljárással rendezi a 100 ezer forint alatti károkat.

Generali Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás

2021. április 1-től elérhető a Generali Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítása is, amelynek részletei a linkre kattintva érhetők el. A Generali Biztosító online is köthető MFO-biztosítása védelmet nyújthat az otthont veszélyeztethető leggyakoribb vagy legpusztítóbb károk ellen. Felelősségbiztosítást is tartalmaz, a biztosítási védelem pedig 21 féle kiegészítő biztosítással is kiegészíthető. A további részletek elérhetők az alábbi linken, valamint közvetlen visszahívás is kérhető.


Generali okos szenzor, ami segít megelőzni a súlyosabb lakáskárokat

Csőtörés: Mutatjuk, hogyan rendezhető a kár pár perc alatt!

Lakásbiztosítás: Jelek, amelyek bajra utalhatnak otthon

Kár esetén sokba kerülhet az alulbiztosítottság

The post Lakásbiztosítási tudnivalók felújítást tervezőknek appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés