Javában dübörög a síszezon és ez valószínűleg így is lesz még a következő 2-3 hónapban. A téli sportok nem tartoznak a legolcsóbb elfoglaltságok közé – elég, ha csak azt nézzük, milyen áron van manapság egy sífelszerelés vagy egy snowboard, a síruhák, vagy maga az utazás. Éppen ezért az sem mindegy, mennyire fordítunk figyelmet arra, hogy hol és milyen utasbiztosítást kötünk, mert síbalesetek esetén akár több milliós tétel is lehet a kórházi számla. A Genertel és az EUB segítségével most átnéztük az ezzel kapcsolatos legfontosabb dolgokat, lehetőségeket.

Még mindig Ausztria a legnépszerűbb úti cél

A magyar síelők az elmúlt években is az osztrák síterepeket részesítették előnyben – Ausztria még mindig kiemelkedő úti cél hazánkban a téli sportokat illetően. Olaszország, Franciaország, Szlovákia, Szlovénia és Lengyelország követik Ausztriát a kedvenc célpontok tekintetében.

De vajon visszatért -e már a téli utazási kedv a járványidőszakot követően? Az EUB adataiból az látszik, hogy a Covid-korlátozások a síutak értékesítését is visszavetették, amivel együtt látványosan csökkent a télisport utasbiztosítások volumene is.

A 2022-23-as téli szezon forgalma még nem érte el a járvány előtti szintet.

A Genertel adatai szerint pedig a biztosító 2021.11.-2023.11. hó közötti utasbiztosítási szerződéseinek 16%-a volt síelés úti célú.

Téli sportok biztosítása – mire vonatkozik pontosan?

A népszerű síparadicsomokban a síelés és a snowboard mellett sokszor lehetőség van különféle téli sportok kipróbálására is. De felmerül a kérdés, hogy ha ilyen célú utasbiztosítást kötünk, vajon akkor is

fizet a biztosító, ha baleset ér bennünket például szánkózás közben?

A válasz általában igen: a kifejezetten téli sportokra köthető biztosítások kiterjednek a kijelölt pályán, vagy fun parkban végzett sporttevékenységekre: snowboardozásra, szánkózásra, korcsolyázásra, motoros szán használatára és hóraftingra.

A Genertelnél ebbe a körbe beletartozik még a bobozás és a kutyaszánozás is, ám fontos, hogy csak abban az esetben, ha a felsorolt tevékenységek gyakorlása nem versenyszerű.

Ezeknél a tevékenységeknél nagyon lényeges szempont, hogy mi történik, ha sérül az egyébként általában viszonylag drága sporteszköz. A biztosítási fedezet – a feltételekben foglaltak szerint – az EUB-nál a Télisport termékcsalád, a Genertelnél a Sí és a Kirándulás csomag választása esetén nem csak a saját, de a bérelt eszközökre is kiterjed annak ellopása, elrablása, balesetből eredő sérülése esetén.

Váratlan esemény az utazás előtt – mi a teendő?

Hiába foglaltuk le már jó időben az utat, sajnos bármikor adódhat egy váratlan esemény, betegség, nem várt családi ok, ami miatt mégsem tudunk elutazni.

Ilyen esetben anyagilag is sokat veszthetünk, hiszen síeléskor sokan nem csak a szállást foglalják le, de a síbérleteket is. Érdemes gondolni a váratlan eseményekre is, így ahol lehetőség van rá, a storno biztosítás megkötése segítségével javasolt megkímélni magunkat attól, hogy az egész telelés árát elbukjuk.

Síbalesetek, extrém helyzetek, amikor jól jön az utasbiztosítás

Bár csodálatos dolog a hófödte csúcsokról lesiklani vagy a meredek pályákon snowboardozni, ám ezek a téli sportok némi veszélyforrást is jelentenek, hiszen sokan évi 1-2 hetet síelnek, és ekkor akarnak mindent bepótolni.

Ezért is kiemelten fontos, hogy gondoljunk minden eshetőségre,

még akkor is, ha magabiztosak vagyunk a sítudásunkat illetően. A síbalesetek esetén a tipikus balesetek:

a végtagtörés,
szalagszakadás,
térdsérülés.

Természetesen előfordulhatnak extrémebb helyzetek is, ahol az átlaghoz képest kiemelkedően magas a kártérítés összege.

A biztosítók is minden évben találkoznak ilyen esetekkel, melyek közül a legjellemzőbbek azok a helyzetek, amikor hegyi helikopteres, vagy motoros szán/mentő segítségére van szükség. Ezek költsége már önmagában kiemelkedő,

esetenként akár az 1 millió Ft-os kifizetést is elérhetik.

Ha pedig ehhez még hozzávesszük a balesetet szenvedett biztosított kórházi kezelését, kórházi ellátását, vagy az esetleges műtétet, igen borsos ára is lehet a téli kikapcsolódásnak.

Megtörtént síbalesetek

Az EUB beszámolt például olyan, az elmúlt években történt esetről, amikor egy 15 éves ügyfél ausztriai síelése során, a kijelölt pályán elesett és lábszárcsonttörést szenvedett. Hegyimentők hozták le a sípályáról, és a közeli kórházba szállították, ott azonban nem tudták megfelelően ellátni, ezért rögtön átszállították egy másik ellátó intézménybe, ahol azonnal megműtötték. Az 5 napos kórházi tartózkodást követően, az

EUB-Assistance szervezésében, mentővel és ápolói kísérettel hozták haza

a költség közel 3 millió forint volt, amelyet az ügyfélnek kellett volna kifizetnie, ha nincs érvényes utasbiztosítása.

Ám az ennél komolyabb sérülések sem ritkák a téli sportok űzése közben – egy másik, a cég 31 éves, rendszeresen síelő ügyfele a kijelölt sípályán haladt lefelé, amikor egy bucka megdobta. Az esés következtében erős deréktáji fájdalmat érzett. Mentőhelikopter szállította kórházba, ahol csigolyatörést állapítottak meg, és azonnali műtétre került sor. A 6 napos bent tartózkodást követően mentővel és ápolói kísérettel hozták haza – a számla végösszege közel 6 millió forint volt, amelyet az EUB a biztosítási szerződésnek megfelelően, az utolsó fillérig átvállalt.

The post Fontos a biztosítás megkötése síelés előtt appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés