A hazai lakosság csupán 20%-a választ idén külföldi és belföldi nyaralóhelyet is, a távolabbi úticélokat főként a fővárosiak és magasabb végzettségűek engedhetik meg maguknak, az utazási kedv pedig a 30 év alatti fiatalok körében a legnagyobb – derül ki a Generali friss reprezentatív felméréséből. A biztosító arra is kíváncsi volt, hogy milyen preferenciák alapján választunk magunknak nyaralóhelyet, és melyek azok a tényezők, melyek a leginkább veszélyeztetik a békés belföldi kikapcsolódást. Betegségek, lopás, rossz szállás és pocsék idő – ezektől rettegnek a vakációzó magyarok.

Belföldi nyaralás: 47% nem lépi át a határt a nyári hónapokban

Éppen, hogy csak elkezdte kiheverni a hazai és a nemzetközi turizmus a COVID-sokkot, idén már az ukrajnai konfliktus és az egyre magasabbra szökő árak borzolják az utazni vágyók kedélyeit és tántorítják el még a „feketeöves” nyaralókat is. A Generali Biztosító reprezentatív kutatásban kérdezte a hazai lakosságot arról, mit terveznek az idei vakációszezonra, a válaszok pedig hűen tükrözik a nagyfokú bizonytalanságot: míg a megkérdezettek közel 60%-a szinte biztosan eltölt néhány napot egy belföldi üdülőhelyen,

47%-uk úgy nyilatkozott, idén biztosan nem lépi át a határt a nyári hónapokban,

és inkább a belföldi nyaralás mellett dönt. Emellett az is kiderült, hogy csupán a magyarok ötöde szeretne meglátogatni külföldi és hazai úticélokat is a szünidő alatt. Az tehát jól látszik, hogy ebben a szezonban a legtöbben biztosra mennek, és nem kockáztatják meg a nagyobb utakat az újra és újra felbukkanó koronavírus és a háború árnyékában – és persze sokkal tudatosabban vigyáznak a pénztárcájukra az instabil gazdasági helyzetben.

Életkor és anyagi helyzet szerint választunk úticélt

A felmérés szerint a külföldi nyaralást tervezők között jelentősen felülreprezentáltak a Budapesten és a nagyobb városokban élők, valamint a felsőfokú végzettséggel rendelkezők – ez arra utal, hogy az úticélok kiválasztásában valóban döntő szerepet játszanak az anyagi lehetőségek, ez pedig még a belföldi nyaralás mellett döntők között is megmutatkozik. A korosztályok közül a 30 év alatti fiatalok körében a legkiugróbb az utazási kedv, őket pedig az 50-es, 60-as éveiket taposó magyarok követik. Az életkor a nyaralóhely kiválasztásánál is jelentős szempontnak bizonyul, hiszen míg az idősebbek elsősorban a nyugalmasabb fürdőhelyeket és wellness-létesítményeket keresik, addig a legfiatalabbak a mozgalmas, kulináris élményeket kínáló helyeket (pl. borvidékek), a 30-39 éves korosztály pedig a gyermekbarát környezetet.

„Összességében egyébként továbbra is a Balaton a legnépszerűbb hazai turisztikai célpont, ha nyaralóhelyet kell választani, akkor

a magyarok 36%-ának azonnal a magyar tenger jut eszébe.

Szorosan követik a wellness-központok és gyakorlatilag bármilyen vízközeli úticél – ez persze nyáron érthető is. Érdekes, hogy a hegyvidéki kikapcsolódások is egyre felkapottabbak, valószínűleg a nyugodtabb, kevésbé forgalmas lokációjuk miatt. A fentieket támasztja alá ismételten, hogy a megkérdezettek 15%-a szerint mindegy is, hogy hová jut el az idei vakációszezonban, az egyetlen szempont a kedvező árfekvés” – mondja Szikszai József, a Generali kárrendezési vezetője.

Belföldi nyaralás: mumus a lopás és rossz idő

Sajnos azonban a gondos tervezés, az anyagi lehetőségek és az utazási preferenciák felállítása sem garantálhatja mindig azt, hogy a megszervezett álomnyaralás pontosan úgy sikerüljön, ahogy azt elképzeltük. A Generali kutatása azt is felmérte, hogy pontosan melyek azok a tényezők, melyektől a magyarok leginkább tartanak, és amelyek pillanatok alatt tönkretehetik a vakációt. Nos, a válaszadók elsősorban a

saját és családjuk egészségét veszélyeztető hirtelen megbetegedésektől és balesetektől tartanak (82%),
ezt követi a különböző nagyértékű tárgyak vagy készpénz eltűnése és a lopások (78%),
illetve sokak szerint kifejezetten nagyot ront az üdülés élvezeti értékén, ha megérkezéskor csalódnak a szálláshelyben (59%).
megkérdezettek több mint fele fél attól, hogy a szabadnapok és a befizetett összegek is pocsékba mennek a rossz időjárás miatt (53%), miközben ezzel a tényezővel a belföldi nyaralás során valójában nem tudnak előre kalkulálni, sem változtatni rajta.

A Generali ezért most az új Házőrző otthon- és életmód-lakásbiztosítások mellé egy hasznos kiegészítőt is kínál ingyenesen az ügyfeleinek 2022. június 30-ig, hogy enyhítsen az elromló időjárás miatti kellemetlenségeken. „Az Időjárás-biztosítást a 2022. június 15. és augusztus 20. közötti időszakra eső

egybefüggő, 7 vagy 14 napos időszakokra lehet aktiválni, a belföldi utazást megelőzően legkésőbb 15 nappal.

A Generali meteorológiai partnere segítségével készít egy előrejelzést az üdülés idejére várható napi hőmérsékleti maximum és csapadékmennyiség küszöbértékeiről, melyeket a szerződő az aktiválással elfogad. Ezután már nincs semmi dolga az ügyfélnek, a biztosító ugyanis automatikusan, ügyfélkérés nélkül, utólag kiértékeli, hogy végül hogyan alakult az időjárás a nyaralás alatt, és a feltételek teljesülése esetén 8 napon belül kifizeti a 100 000 forintos „vígaszösszeget” – persze ez nem tudja feledtetni az elrontott kikapcsolódást, de akár egy következő üdülés megszervezéséhez is hozzájárulhat – mondja Szikszai József.

The post Kutatás: a magyarok fele tervez csak külföldi nyaralást idén appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés