A Magyar Biztosítók Szövetségének tájékoztatása szerint tavaly nem egészen egy év alatt több mint másfélszeresére emelkedett a közúti forgalomban lévő tisztán elektromos gépkocsik száma. Bár számtalan anyagi és egyéb érv szól az elektromos gépjárművek mellett, a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint az elektromos autó biztosítása – emlékeztet a MABISZ, majd hozzáteszi, hogy egyes esetekben a casco megkötése kötelező is lehet.

Szeretnéd tudni, hogy működik egy elektromos autó biztosítása? Érdekelnek a kötelező biztosítási és casco lehetőségek? Töltsd ki az alábbi táblázatot, hogy kollégáink segíthessenek megtalálni a megfelelő megoldást!

Érdekelnek a témával kapcsolatos biztosítási megoldásaink?
Töltsd ki az alábbi űrlapot!

Hozzájárulok a fent megadott személyes adataimnak direkt marketing célú
kezeléséhez. Kijelentem, hogy hozzájárulásomat önkéntesen, az Adatkezelési
Tájékoztató
– különösen annak
a közvetlen üzletszerzési célú adatkezelésekre vonatkozó pontja – szerinti megfelelő
tájékoztatás
birtokában tettem meg.

Bővebben


Elektromos autó biztosítása

A Belügyminisztérium adatai szerint 2021 első 11 hónapjában több, mint másfélszeresére, azaz 20 022-re nőtt a tisztán elektromos gépkocsik száma Magyarországon. A Jövő Mobilitása Szövetség előrejelzése alapján 2022 végén már 30 ezer, három év múlva 75 ezer,

2026 végén pedig 125 ezer elektromos autó közlekedik majd a magyar utakon.

A MABISZ szerint az elektromos autók vásárlása mellett szólnak

a pályázati források,
az egyes számítások szerint alacsonyabb fenntartási költségek,
az adókedvezmény,
és a parkolási kedvezmény is,

azonban a vásárlás mérlegelésekor nem szabad megfeledkezni az olyan költségekről sem, mint az elektromos autó biztosítása, amely a hagyományos járművekénél jellemzően magasabb lehet, főként a casco esetében.

Ez nem is meglepő, hiszen az elektromos autók javítási költsége is magas.

Ezért is érdemes teljes körű cascot kötni, ami egyébként az állami támogatással vásárolt elektromos autók esetén a sikeres pályázat feltétele is – javasolja a MABISZ.

Casco biztosítás elektromos autóra

A hazánkban gépjárműbiztosítást kínáló 12 társaság nagyobb hányada kínál kgfb, illetve casco biztosítást a hazai újautó kínálatban elérhető elektromos modellek döntő többségére. Vannak biztosítók, amelyek azokra a típusokra nem adnak ajánlatot, amelyek hivatalos javítása Magyarországon nem megoldható. Más társaságok egyes modellekre csak egyedi kockázatelbírással, eseti döntés alapján vállalnak fedezetet. A társaságok portfoliójában pár százalékos az elektromos meghajtású járművek aránya.

A Generali Biztosító újonnan bevezetett EV cascója kifejezetten elektromos és plug-in hibrid gépjárművekre szabott biztosítás, ami online is elérhető.

A casconál a mindenkori kockázati tényezők figyelembevételével történik a díjak megállapítása. A hajtóanyag és akár a modell is több dimenzióban megjelenik a díjszabásban, így végeredményben a gépjármű pontos kivitele és ezen keresztül az üzemanyag is befolyásolja a casco díjat – írja a MABISZ, majd pedig emlékeztet, hogy az elektromos autók árai magasabbak, mint a hagyományos társaiké,

így az alkatrészek is többe kerülnek, amely árkülönbség a casco biztosításban is megmutatkozik.

Az elektromos autókra jellemző fejlett vezetéstámogató rendszerek (vészfékasszisztens, intelligens hajtáselosztás stb.) biztonságosabbá tehetik a közlekedést. Ezen rendszerek jelenléte kedvezően befolyásolhatja a casco biztosítás díjképzését – írják, és hozzáteszik, hogy azzal is számolni kell, hogy kármegelőzésre, vagy a károk nagyságára gyakorolt hatása nem mutatható még ki ezen rendszereknek. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy a biztonsági berendezések károsodása, helyreállítása, cseréje jelentősen növeli az átlagos kárnagyságot.

Elektromos autó javítási költségei

Az elektromos- vagy hibrid autó javítási költségei magasabbak a hagyományos járművekhez viszonyítva. Ennek több oka is van:

a javításukhoz a technológiai háttér és szakértelem szűkebb körben áll rendelkezésre, ami magasabb óradíjat jelenthet.
A villanyautókból még viszonylag kevés van az utakon, ezért a javításhoz az olcsóbb, utángyártott, vagy bontott alkatrészek száma is sokkal korlátozottabb.
Az elektromos hajtáslánc miatt szükségesek olyan munkalépések (pl. a rendszer áramtalanítása), ami belső égésű motoroknál nem jelentkezik.

A MABISZ szerint meg kell említeni az esetleges akkumulátor sérülések miatt bekövetkező károk és tűzveszély kockázatát is. Egy ilyen sérülés után 48 óráig karanténba kell tenni az autót, amíg kiderül, hogy az akkumulátorban nem katalizálódik-e egy robbanás, vagy tűz. A hagyományos kialakítású autó átlagkára 400-450 ezer forint körüli, egy elektromos autóé pedig 600-700 ezer Forint körül lehet – írják.

Mindezek alapján azt tanácsolják, hogy

elektromos autó vásárlásakor olyan modellt válasszunk, amelyre köthető casco.

Érdemes alaposan átolvasni a jármű kézikönyvét és betartani minden gyári előírást a jármű karbantartása és használata során is, hiszen ezek feltételei lehetnek a casco szolgáltatás nyújtásának.

Mire terjed ki az elektromos autó biztosítása?

A MABISZ szerint javasolt a szerződési feltételek szokásosnál gondosabb áttanulmányozása, hogy az ajánlattétel előtt az ügyfél megismerjen minden olyan speciális szabályozást (például a töltésre vonatkozó korlátozás), ami esetlegesen az elektromos járművekre vonatkozik.

Érdemes meggyőződni róla, hogy a biztosító feltételei milyen kártérítést biztosítanak elektromos járművekre, valóban kiterjed-e az elektromos autó biztosítása minden alkatrészre, tartozékra, biztosítási eseményre – például töltés közbeni töltőkábel lopásra -, vannak-e az elektromos járművekre vonatkozó különleges megkötések, rendelkezések.

A Generali EV cascója teljes körű védelmet kínál elektromos vagy plug-in hibrid autóknak.

5 féle alapbiztosításból lehet választani, ami számos kiegészítő szolgáltatással bővíthető, mint például

Töltő lopás biztosítással,
Másodlagos villámkár biztosítással, vagy
a tisztán elektromos meghajtású gépjárműveknek szóló Akkumulátor assistance szolgáltatással.

The post Elektromos autó biztosítása: kgfb és casco a Generalinál appeared first on Generali Előrelátók Blog.

Bejelentkezés